Православні віруючі всього світу 16 квітня відзначають Великий четвер, починаючи з якого протягом трьох днів усі церковні служби будуть присвячені спогаду земних страждань Ісуса Христа. У народі його називають Чистим, оскільки перед святом Воскресіння Христового прийнято очищати душу молитвами.

Сам Великий четвер присвячується спогаду таємної вечері, на якій Спаситель омив ноги Своїм учням, показавши тим самим приклад братської любові і смиренності.

У православній церкві до Великого четверга, за стародавнім звичаєм, приурочене також мироваріння. Приготування святого мира є предметом особливої ​​ важливості, оскільки вважається, що через помазання миром всім охрещуваним і возз'єднуваним з православною церквою повідомляється благодать Святого Духа.

У Великий четвер у монастирях традиційно починаються всі приготування до Великодня. Вважається, що цього дня потрібно встати ще до світанку і з самого ранку очищати душу і серце молитвами.

Православні проводять цей день у пасхальних турботах. Зазвичай у Чистий четвер наші предки здійснювали обряд обмивання. Вважалося, що зіткнення з водою принесе людині силу і здоров'я на весь рік. Оскільки вода для обмивання мала бути неодмінно проточною, глухої ночі з середи на четвер жінки йшли на річку з відрами і глеками, черпали воду на сході сонця і, незважаючи на погоду, обливалися перед будинком спочатку самі, а потім будили чоловіка і дорослих дітей і також змушували їх обливатися. Маленьких дітей мили у теплій воді.

Господині за традицією займалися у цей день прибиранням: чистили будинок, двір, город від накопиченого за зиму бруду, а також прикрашали хату: розстилали чисті святкові доріжки, розвішували красиві рушники і завіски.

У Чистий четвер особливим чином готували сіль. Звичайну велику сіль загортали у ганчірочку і перепекали у печі, іноді з квасною гущею, потім товкли і просівали. Селяни були переконані, що приготована таким чином сіль очищалася від усякої скверни і наділялася цілющими властивостями. Її зберігали протягом року і використовували винятково як лікувальний засіб під час хвороб. Нею ж солили освячені пасхальні яйця.

Крім того, з сьогоднішнього дня починають фарбувати яйця і пекти паски.

За матеріалами: «УНІАН», «Інтерфакс-Україна», «ЛІГАБізнесІнформ»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

712