За останній час Україні вдалося істотно просунутися по шляху реформ, які вона зобов'язалася здійснити задля підписання угоди про Асоціацію з ЄС. Багато в чому це стало можливим завдяки наявності у влади стратегії дій, яка зафіксована в безлічі програмних документів. Таку думку висловив Ярослав Жаліло, перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень, коментуючи заяву першого віце-прем'єра Сергія Арбузова про прогрес у здійсненні реформ.

«Зроблено чимало кроків на шляху реформ. Ще не можна говорити, що вже створена якась завершена система, від якої можна прямо зараз очікувати результатів. Але реальні кроки зроблені. І в багатьох сферах - соціальній, фінансовій, бюджетній, податковій. Фактично ми зараз спостерігаємо, що розблоковано той стратегічний вакуум, який у нас існував з 2004 року. Нинішня влада знає, до якої мети вона рухається, всі ці цілі зафіксовані в багатьох програмних документах», - сказав Жалило.

У ході візиту до Брюсселя, який завершується сьогодні, перший віце-прем'єр представив на зустрічах з єврокомісарами підсумки реалізації реформ, які є обов'язковою умовою для підписання угоди про Асоціацію. Ключовими темами на переговорах були економічні питання - створення ЗВТ, розширення торговельного та економічного співробітництва, збільшення інвестицій, залучення передових технологій для модернізації української економіки. Окрему зустріч у форматі «влада-бізнес» Арбузов провів з представниками великих європейських компаній. На ній він заявив, що як керівник економічного блоку уряду «готовий вислухати всі зауваження і побажання інвесторів, щоб реалізувати необхідні для поліпшення бізнес-середовища заходи».

Говорячи про прийняття 15 травня рішення Єврокомісією щодо підтвердження майбутнього підписання Угоди про асоціацію, Жаліло зазначив, що в цьому процесі є значна політична складова.

«Все буде залежати не тільки від якихось прагматичних міркувань самого ЄС або проведених нами реформ. Але з тих заяв, які я чув від багатьох представників ЄС, можна все-таки зробити висновок про те, що ЄС готовий прагматично поставитися до європейських прагнень України і підписання з нею Угоди про асоціацію, яка включає і створення Зони вільної торгівлі. Хоча мені і важко робити такі прогнози - я не міжнародник, а макроекономіст, але я б не говорив, що Угода про асоціацію нездійсненна мрія».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

256