У США провели операцію з пересадки дворічній дитині біоінженерної трахеї.

Трахея, створена інженерами і хіміками із США та Швеції, складається з нановолокон каркаса, засіяного стовбуровими клітинами, виділеними із кісткового мозку дівчинки.

Операцію з пересадки провів професор регенеративної медицини шведського Каролінського інституту Паоло Маккіаріні.

Цього разу вперше пацієнткою стала дитина, дворічна дівчинка - Ханна Воррен із Південної Кореї, яка народилася з нерозвиненою трахеєю і з народження була підключена до дихальної трубки, введеної через рот у легені. Трансплантація була для неї єдиним шансом вижити, передає РІА «Новости».

«Для мене головне, що нам всім вдалося не тільки врятувати життя цієї маленької дівчинки, а й дати їй можливість їсти, пити, ковтати і навіть говорити, як будь-якій іншій дитині. Вона перестане бути в'язнем лікарні і зможе бігати і грати з сестрою і насолоджуватися нормальним життям », - зазначив Маккіаріні.

Нагадаємо, в минулому році вперше в світі італійськими фахівцями була проведена операція з імплантації найменшого штучного серця (титановий насос) вагою в 11 г (для порівняння: у дорослих його вага становить 900 г), яке підтримувало життя півторарічної дитини до операції (13 днів ) з пересадки донорського органу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

248