На території молдавської столиці 9 травня можуть оголосити днем ​​жалоби, а також заборонити носіння георгіївської стрічки. З такою пропозицією виступила начальник управління зовнішніх зв'язків при мерії Кишинева Габріела Чумак, повідомляє Moldnews.

За її пропозицією, слід скликати надзвичайне засідання муніципальної ради, щоб визначити святкування Дня Європи на 18 травня, а в День перемоги оголосити траур, а також заборонити носіння георгіївської стрічки.

«Хочу сказати пару слів про георгіївську стрічку. Якщо в останні п'ять років делегація ЄС в Кишиневі з політесу не дозволяє провести День Європи на центральній площі, тоді меншість, що становить 9 відсотків від населення нашої країни, щорічно створює конфліктні ситуації, використовуючи цю радянську символіку», - сказала вона.

За її пропозицією, кишинівській адміністрації слід брати приклад з мерій Львова та Івано-Франківська, «де 9 травня оголошено траурним днем ​​і заборонено використання символів неіснуючих держав або ж нацистських чикомуністичних».

«Пропонують і у нас зробити так само. Більше того, у нас російські війська незаконно перебувають на нашій території. Литва, Латвія і Естонія законом заборонили використання радянських і нацистських символів», - заявила Чумак.

Мер міста Дорін Кіртоаке схвалив такий підхід, заявивши, що це була смілива пропозиція і її обговорять надалі.

«Ми повинні прийняти рішення, щоб не дозволити у майбутньому бруднити День Європи. На майбутнє хочу, щоб була прийнята в розрахунок організація цих святкувань паралельно. День Європи святкуватимуть на площі, а День перемоги - на меморіалі на вулиці Пан Халіппа», - сказав градоначальник.

Як раніше повідомляв ForUm, Львів та Івано-Франківськ прийняли рішення про оголошення 8-9 травня днями скорботи за загиблими у Другій світовій війні і жертвам тоталітарних режимів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

309