Настали травневі свята, які цього року перетнулися зі святкуванням Великодня. Майже двотижнева порція вихідних, безсумнівно, радує, і багато хто вже давним-давно розпланували своє дозвілля і почали активну підготовку до нього.
 
Коли квитки куплені, а валізи складені, можна подумати і про те, якими смаколиками себе побалувати під час свята. На цьому пункті за традицією українці економити не поспішають, незважаючи на те, де намічаються веселощі: за океаном чи вдома за сімейним столом.
 
Враховуючи, що нинішня маївка з достатком кулінарних шедеврів виявиться щедрою ще й завдяки великоднім паскам, удар по шлунку очікується подвійний. Тому напередодні свят ForUm вирішив поспілкуватися з директором Державного науково-дослідного центру з проблем гігієни харчування, головним позаштатним дієтологом Міністерства охорони здоров'я України Олегом Швецем і з'ясувати, як правильно організувати свій святковий стіл?
 

- Українці на свята люблять себе побалувати. Мовляв, «однова живемо»... Скажіть, як все таки у ці дні мінімізувати удар по організму? Що варто залишити на столах, а від чого краще відмовитися?

- Серед продуктів харчування є три категорії, які слід обмежувати завжди, в тому числі і на свята. Це ті продукти, які містять багато насиченого жиру, особливо тваринного, велику кількість цукру і солі. По можливості потрібно до мінімуму обмежити вживання солодких і алкогольних напоїв.
 
- Майже половина маївки збіглася з найсуворішим Великим постом. Як правильно сформувати раціон людям, які постять, після його завершення?
 
- Перехід має бути поступовим, але так насправді ніхто не робить. Застілля повинне бути помірним. Людині негоже об'їдатися. Це найголовніше. Якщо людина збирається відповідально підійти до питання переходу від постування до звичайного харчування, то, звичайно, краще їсти більше рослинної їжі, ніж тваринної. Смаженого, жирного, солоного і солодкого бажано вживати по-мінімуму.
 
Справа в тому, що люди, які постили, створили якісь канікули своїм внутрішнім органам, які відповідають за травлення, і різке масивне навантаження може призвести до загострення вже наявних захворювань або появи нових.
 
- Скільки приблизно повинен тривати цей перехідний період?

- У кожної людини він свій і кожен сам для себе визначає свій раціон. А взагалі, я б рекомендував багатьом людям частину обмежень, яких вони дотримувалися під час посту, залишити назавжди. Вживати більше рослинної їжі, риби, менше м'яса, особливо жирного, сала, жирних молочних продуктів, солодкого і солоного. Це тільки позитивно вплине на здоров'я людини. Ніколи не потрібно визначати випробувальний термін у тиждень або два. Це самообман. Нічого це не міняє.
 

- Великдень завжди супроводжується пасками, пирогами. Словом, цього дня без мучного не обійтися. А як все таки ці продукти впливають на наше здоров'я, наскільки вони корисні і чи варто їх вживати в повсякденному житті?
 
- Знаєте, борошняна їжа - це широкий спектр різних продуктів і страв, які можуть бути прямо протилежні за впливом на здоров'я людини. Якщо ми візьмемо звичайний хліб, то в ньому є два великі мінуси. Перший - це те, що в ньому дуже багато солі: 1 г солі на 100 г хліба. У Європі зазвичай в хлібі її вдвічі менше, адже це один з найгірших інгредієнтів, який можна зустріти в продуктах харчування. Сіль викликає підвищення артеріального тиску і божевільний ризик серцево-судинних захворювань. Другий негативний момент - це те, що випечений хліб з муки дрібного помелу, так званого вищого ґатунку, зовсім не містить злакових харчових волокон. Він містить тільки крохмаль і прості вуглеводи. Тобто це в чистому вигляді енергія без будь-яких поживних речовин.
 
Якщо ж хліб з висівками, з борошна грубого помелу або цільнозерновий, то це навпаки - дуже корисний продукт. Знову-таки, з урахуванням, якщо там мало солі.
 
Те ж саме можна сказати про випічку. Якщо вона з рафінованого борошна, з сіллю і цукром, то її потрібно вживати якомога менше. Якщо ця випічка з борошна грубого помелу, без солі, з мінімальною кількістю цукру, то це можна тільки вітати.
 
- Багато українців на травневі свята збираються за кордон. Що можете порекомендувати любителям екзотики? Чи потрібно налягати на заморські страви?

- Найголовніше в таких експериментах - це безпека того, що ви вживаєте. Необхідно пам'ятати, що в країнах, які розвиваються, питання безпеки продуктів і води стоять дуже гостро. Тому потрібно пити і їсти тільки в тих місцях, які не викликають у вас сумнівів щодо якості та безпеки продуктів. Припустимо, та ж вода, випита десь на вулиці, може стати серйозним постачальником бактерій і викликати кишкову інфекцію. Тому той факт, що людина з'їсть якусь незнайому страву, не настільки принциповий, за винятком людей, які страждають алергією.
 
Якщо організм не сприймає морепродукти, то може виникнути перехресна алергія. Припустимо, якщо у людини алергія на морського окуня, то вона може проявитися і на іншу морську рибу. Це необхідно пам'ятати і відповідально підходити до вибору їжі. Також алергікам не варто пробувати щось незнайоме, що їхній організм може не сприйняти. Людям головне пам'ятати про безпеку. Інших причин відмовлятися від того, щоб не скуштувати якусь місцеву кухню, як правило, немає. Але, звичайно, все має бути в міру. І в їжі, і в кількості алкоголю. Помірність завжди повинна залишатися одним з головних правил.
 
- На прилавках все в більших кількостях з'являються свіжі овочі: редька, капуста, огірки, помідори і т.д. За традицією, на травневі свята - це найбільш ходові продукти. Чи настільки корисні і безпечні вони для організму людини?

- Овочі корисні завжди. Картопля до них не відноситься. У тому числі молода. Людині в день потрібно з'їдати мінімум 300 грамів овочів. Неважливо, якими вони будуть: вирощеними в тепличних умовах, на відкритому ґрунті, замороженими, приготованими чи консервованими.
 
Так, у тепличних овочах більше нітратів, ніж у вирощених на відкритому ґрунті. Але якоїсь серйозної загрози здоров'ю дорослої людини вони не несуть. Крім того, є прості способи знизити рівень вмісту нітратів: почистити овочі, вимочити їх у воді. Реальну небезпеку вони можуть представляти для дітей. Припустимо, якщо мама зробить дитині фреш з тепличних помідорів.
 
Зелень же, вирощена в теплицях, може містити значну кількість нітратів. Якщо людина з'їсть її 300-400 грамів (що важко собі уявити, але в принципі теоретично можливо), це може бути небезпечно для здоров'я.
 


- Наскільки корисні ті фрукти, які збереглися з минулого року?

- Однозначно корисні. В овочах і фруктах найкорисніші харчові волокна. Вони зберігаються дуже довго.

- Скажіть, а наскільки корисна консервація, якою багато запасаються з самого літа і яка зберігається не один рік?
 
- Консервація корисна за умови, що в ній невелика кількість солі та цукру. Якщо це варення або солоні огірки, то вони, звичайно, абсолютно ніякої користі організму не несуть. Однозначно поживними для організму будуть фрукти в несолодкому компоті.

- Квітень і травень - це розпал грибного сезону. Чимало написано про те, що гриби нагадують губку, яка здатна вбирати радіоактивні частинки. І все-таки, можна і чи потрібно налягати на цей продукт?

- Гриби - це більше продукт задоволення. Саме з цією метою їх вживає людина. Якихось серйозних незамінних харчових речовин у них немає. Тому від грибів можна спокійно відмовитися. У крайньому випадку, можна вживати абсолютно безпечні гриби. Наприклад, шампіньйони.
 

- Яку пораду наостанок ви можете дати нашим читачам? Якого раціону варто дотримуватися не лише на свята, а й у повсякденному житті, щоб залишатися в гарній фізичній формі?

- Я можу дати тільки одну рекомендацію - потрібно ставитися до себе краще. Сюди входить і харчування, і фізична активність, і відмова від шкідливих звичок. До цього слід підходити з розумінням того, навіщо ви це робите. Якщо людина дев'ять місяців на рік п'є, курить, об'їдається, а потім постить або влаштовує собі розвантажувальні дні, то це нічого не вирішує. Це має бути щоденний процес роботи над собою. Якщо людина дозволяє влаштовувати собі в їжі вихідні, значить, вона ставиться до себе погано.

Потрібно пам'ятати, що правильне харчування - це так звана здорова тарілка. Іншими словами, тарілка ділиться на чотири рівні частини, які складаються з овочів, фруктів, цільних злаків і білкової їжі, яка в ідеалі буде представлена ​​у вигляді риби. Плюс до цього додається який-небудь молочний або кисломолочний продукт з низьким вмістом жиру. Якщо людина при кожному прийомі їжі дотримується цієї моделі, то вона дотримується принципів здорового харчування.


Тетяна Мацур, фото Максима Требухова,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2135