Проблема спірних островів з Японією дісталася Росії з минулого, РФ і Японія щиро хочуть її вирішити на прийнятних для сторін умовах, заявив російський президент Володимир Путін.

«Ця проблема, не ми її створили, вона дісталася нам з минулого, сто років тому. І ми щиро хочемо її вирішити на прийнятних умовах для обох сторін», - сказав він за підсумками переговорів з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе.

Путін зазначив, що необхідно створювати умови для доброзичливого один до одного ставлення і формувати обстановку довіри, передає РІА «Новини».

Втім, шляхи, які хоче шукати Путін з метою укладання миру, судячи з усього, не передбачають «здачу» островів. Глава РФ ще раз підтвердив непорушність російської позиції.

Нагадаємо, раніше Москва неодноразово заявляла, що її суверенітет над Курилами не підлягає перегляду. Позиція РФ полягає в тому, що південні Курили увійшли до складу СРСР за підсумками Другої світової війни і російський суверенітет над ними, що має відповідне міжнародно-правове оформлення, сумніву не підлягає. Російські офіційні особи кілька разів відвідували острова в останні роки, незважаючи на протести японців.

У свою чергу Японія наполягає на поверненні південних островів Курильської гряди - Ітурупа, Кунашира, Шикотан і архіпелагу Хабомаї, анексованих Радянським Союзом наприкінці Другої світової війни. Повернення островів Токіо поставив умовою укладення мирного договору з Росією, який так і не був підписаний.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

545