Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі планує винести рішення у справі колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко у вівторок об 11:30 за київським часом. Про це повідомляє прес-служба ЄСПЛ.

«Європейський суд з прав людини винесе рішення Палати у справі «Тимошенко проти України» (заявка 49872/11) на публічному слуханні в Страсбурзі у вівторок 30 квітня о 10:30 (11:30 за київським часом - Ред.)», - йдеться в заяві.

Зокрема, мова йде про позов Тимошенко проти України, який вона подала до суду 10 серпня 2011 року. Екс-прем'єр посилається на порушення статті 3 (про заборону принизливого ставлення та покарання), статті 5 (право на свободу і безпеку), статті 8 (право на приватне життя), статті 18 (рамки застосування обмежень прав) Європейській конвенції з прав людини.

Нагадаємо, захист екс-прем'єра звернувся до ЄСПЛ зі скаргою на незаконність її затримання 10 серпня 2011 р. Адвокати Тимошенко вважають, що в результаті рішень українських судів і влади були порушені положення Європейської конвенції з прав людини. Євросуд 14 грудня 2011 р. прийняв рішення про надання статусу пріоритетності скарги Тимошенко.

Пізніше скарга була доповнена фактами щодо побиття Тимошенко під час транспортування з Качанівської колонії до лікарні «Укрзалізниці», про оголошення нею голодування на знак протесту проти жорстокого ставлення, а також щодо встановлення відеоспостереження в колонії та лікарні. Інтереси Тимошенко в Європейському суді захищають Сергій Власенко і Валентина Теличенко.

Захист екс-прем'єра вважає цілком імовірним, що при розгляді скарги на вирок у «газовій справі» ЄСПЛ може винести рішення, аналогічне тому, що було винесено за скаргою азербайджанського журналіста Фатуллаєва, тобто рішення, яке прямо наказує звільнити Тимошенко.

Тимошенко була визнана винною в перевищенні влади (ст.365 КК України) при укладенні газових контрактів з Росією у 2009 році і засуджена до семи років ув'язнення. Отриманий нею тюремний термін означає, що правопорушення було особливо тяжким, що вступає в протиріччя з висновками Венеціанської комісії щодо її справи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

674