Для проведення в Україні перевиборів у п'яти проблемним округах парламенту потрібно прийняти окремий закон «одноразової» дії, який дозволить провести ці вибори.

Про це під час прес-конференції заявив міністр юстиції Олександр Лавринович.

«Зрозуміло, що закон не містить сьогодні повноважень ЦВК призначати перевибори. Потрібен окремий закон одноразової дії, який ми підготували, і в разі його прийняття почнеться часовий відлік вже для ЦВК щодо прийняття рішення про проведення цих виборів», - сказав Лавринович.

Він також повідомив, що в цьому законопроекті буде передбачено норму, за якою додатковий зразок протоколів щодо виборів з ідентифікованими підписами членів окружних комісій, з усіма реквізитами та печатками, буде не тільки в учасників виборчої гонки, не тільки у їхніх представників, або довірених їхніх осіб , а також у спостерігачів, включно зі спостерігачами іноземних держав, міжнародних організацій.

Також Лавринович зазначив, що за розробленим Міністерством юстиції законом пропонується, щоб вибори у 5-ти проблемних округах відбулися точно за такими ж правилами, як проходили для тих 445 депутатів, які вже пройшли до парламенту.

«У проекті закону номери округів не встановлюються», - також сказав міністр юстиції і додав, що цим законом не передбачається проведення перевиборів по округах, де раніше до парламенту були обрані Павло Балога та Олександр Домбровський. «Йдеться про округи, де за рішенням (Центральної виборчої) комісії та суду встановлено неможливість встановлення переможців», - зазначив міністр.

Також Лавринович уточнив, що проектом даного закону передбачається, щоб члени окружних комісій, які обслуговуватимуть дані вибори, обиралися шляхом проведення жеребкування в кожній комісії окремо.

Лавринович також зазначив, що КМ не наполягатиме на невідкладності розгляду даного законопроекту. «Уряду виставляти свої вимоги з моєї точки зору недоречно. Тут треба сприяти тому, щоб об'єднати різні точки зору з різних таборів, щоб вони всі підтримали один принцип», - зазначив міністр.

Він нагадав, що «на жаль, це не перший випадок в державі, коли форс-мажорний закон приймається одноразової дії - у ... 2004 році було прийнято аналогічний закон для прийняття - для проведення 3-го туру президентських виборів, який відповідно до закону не передбачався».

Нагадаємо, парламентські вибори в Україні відбулися 28 жовтня 2012 року.


ЦВК визнала неможливим встановити результати виборів народних депутатів у п'яти одномандатних округах - № №94 (Обухів, Київська область), 132 (Первомайськ, Миколаївська область), 194 і 197 (Черкаська область) та 225 (Київ, Шевченківський район). Верховна Рада рекомендувала ЦВК призначити повторні вибори в цих округах.

23 квітня Конституційний суд України відмовив у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 54 народних депутатів України про перевибори у п'яти «проблемних округах».
Міністр юстиції України Олександр Лавринович вважає, що перевибори народних депутатів у проблемних округах повинна призначити Центральна виборча комісія на підставі закону про проведення таких перевиборів.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

176