Відновлення дипломатичних відносин з Росією не розглядається в Грузії на жодному рівні, хоча планується обговорення спрощення візового режиму з російського боку, заявила глава грузинського МЗС Майя Панджікідзе.

За словами міністра, питання про спрощення візового режиму може бути розглянуто на майбутній зустрічі спеціального представника прем'єр-міністра Грузії по відносинах з Росією Зураба Абашидзе і заступника міністра закордонних справ РФ Григорія Карасіна.

«Росія визнає дві частини Грузії як незалежні країни - поки це визнання не буде скасоване, відновлення дипвідносин не розглядається на жодному рівні», - заявила Панджікідзе. При цьому вона зазначила, що, незважаючи на ситуацію, що склалася, переговори про спрощення візового режиму, можливі, повідомляє РІА «Новости».

«Грузія односторонньо скасувала візовий режим з Росією. Грузія зробила багато позитивних кроків щодо Росії, і попередня влада робила це. Тому говорити про спрощення візового режиму з Росією цілком легітимно, і це в інтересах наших громадян», - зазначила Панджікідзе.
 
Росія ввела візовий режим з Грузією у грудні 2000 року через загрозу потрапляння на її територію терористів з Панкісської ущелини. Після розриву у 2008 році дипвідносин з РФ громадяни Грузії можуть оформити візу в секції інтересів Росії при посольстві Швейцарії в Тбілісі тільки для поїздок найближчих родичів і в екстрених гуманітарних випадках. Грузія скасувала візовий режим для російських громадян 29 лютого 2012 р..

Дипломатичні відносини з Росією були розірвані Тбілісі після визнання Москвою незалежності Абхазії і Південної Осетії у 2008 році. Представники нового уряду Грузії, які прийшли до влади за підсумками парламентських виборів 1 жовтня, назвали одним з головних пріоритетів зовнішньої політики країни нормалізацію відносин з Росією.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

419