Російська сторона відмовилася брати участь у консультаціях 3 травня в Брюсселі з питань майбутнього використання української газотранспортної системи (ГТС).

«Російська сторона відмовилася 3 травня брати участь у консультаціях, які проходитимуть на майданчику ЄС у Брюсселі щодо перспектив української ГТС», - сказав посол Росії в Україні Михайло Зурабов на брифінгу в Києві.

Він пояснив таке рішення російської сторони тим, що Москва критично ставиться до створення тристороннього газотранспортного консорціуму з управління українською ГТС, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Зокрема, за словами посла, європейська сторона досі не підтверджує обсягу споживання російського газу, який буде йти через українську ГТС.

«У нас залишається ситуація недомовленості», - підкреслив російський дипломат.
Крім того, Зурабов згадав той факт, що українське законодавство чітко вибудовано під вимоги ЄС і виходячи з членства України в Європейському енергетичному співтоваристві.

Як повідомляв ForUm, у першій половині квітня міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький повідомив, що в Брюсселі 3 травня відбудеться круглий стіл, присвячений темі модернізації української ГТС. «Круглий стіл точно відбудеться 3 травня в Брюсселі під головуванням єврокомісара Еттінгера і моїм», - сказав він.

Він зазначив, що розіслані запрошення всім провідним компаніям, у тому числі і російському «Газпрому», для того щоб обговорити питання модернізації української ГТС і побудови східноєвропейського газового хаба на території України.

22 квітня Ставицький повідомив, що російський «Газпром» поки не підтвердив своєї участі в даному круглому столі.

Офіційний представник «Газпрому» Сергій Купріянов заявив, що «Газпром» не братиме участі у круглому столі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

514