Посол Росії в Україні Михайло Зурабов допускає, що Митний союз висуне Києву умови для набуття статусу спостерігача в цій організації.

«Зараз у рамках Євразійської економічної комісії і структурах Митного союзу більш доречним і оптимальним у цих умовах варіантом є той, при якому Митний союз пред'явить деякі вимоги, в тому числі до країн - спостерігачів», - сказав Зурабов на брифінгу в Києві.

Він додав, що це означає, якщо країна захоче стати спостерігачем у Митному союзі, то вона повинна відповідати певним вимогам, які встановили країни - члени цього об'єднання, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Такий підхід більш прогресивний, ніж підписання меморандуму з Україною про її приєднання до Митного союзу в статусі спостерігача», - підкреслив російський посол.

До Митного союзу зараз входять Росія, Білорусь, Казахстан.

Нагадаємо, 5 квітня Президент Віктор Янукович заявив, що Україна розраховує отримати статус спостерігача в Митному союзі, потім приступити до розгляду низки документів щодо участі в роботі об'єднання.

23 квітня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна домовилася з МС про статус спостерігача в цій організації.

Проте пізніше заступник голови Мінекономрозвитку РФ Олексій Лихачов пояснив, що остаточне рішення про наділення України статусом спостерігача в Євразійській економічній комісії (ЄЕК), яка є наднаціональним регулюючим органом Митного союзу, ще не прийнято, переговори тривають.

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що відмова України від вступу до
Митного союзу може призвести до деіндустріалізації окремих галузей української економіки.

Віце-прем'єр-міністр, керівник робочої групи зі співробітництва з МС Юрій Бойко заявив, що для надання Україні статусу спостерігача в МС поки немає механізму.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

233