Ізраїль має незаперечні докази застосування сирійським режимом хімічної зброї проти своїх супротивників, повідомили інтернет-сайти ізраїльських газет з посиланням на неназване високопоставлене джерело в керівництві країни.

Американська адміністрація заявляла, що підтвердження подібних звинувачень, які не раз лунали на адресу прихильників президента Сирії Башара Асада, змінить «правила гри» для світової спільноти, яка поки декларує небажання безпосередньо втручатися в конфлікт або постачати зброю опозиції.

«Це не оцінки розвідки... швидше, докази і навіть більше. Це вагомі матеріальні підтвердження використання хімічної зброї армією Асада. Вони відомі всім розвідувальним службам, всі вони повідомлені. Ні в кого немає сумнівів щодо цього», - цитує, зокрема, джерело інтернет-сайт газети «Гаарець».

Минулого тижня в неодноразовому застосуванні хімічної зброї сирійська влада звинуватила главу дослідницько-аналітичного управління ізраїльської військової розвідки Ітай Брюн. У публічному виступі він назвав найбільш ймовірний тип отруйної речовини - газ зарин, передає РІА «Новини».

Раніше уряд Сирії заявив, що опозиція 19 березня застосувала хімічну зброю в провінції Алеппо. Опозиція, у свою чергу, стверджує, що урядові війська застосували її в Хомсі у грудні минулого року. При цьому влада Сирії відмовилася пустити в країну місію експертів ООН з хімзброї. Розслідування обох інцидентів досі не розпочато.

Нагадаємо, конфлікт у Сирії не припиняється з березня 2011 року, і з тих пір, за даними ООН, загинули понад 70 тисяч людей.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229