Федеральний окружний суд Південного округу Нью-Йорка відмовив у позові Юлії Тимошенко. Як з'ясувалося, захист екс-прем'єра намагався заборонити допит свідка Петра Кириченка у справі про вбивство депутата Євгена Щербаня. Американський суд виніс рішення 18 квітня.

Згідно з аргументами Тимошенко, Кириченка не можна заслуховувати в суді, оскільки українська сторона не повідомила Міністерству юстиції США про проведення кримінального розслідування у вказаній справі.

Однак докази Тимошенко американці відкинули. З рішення суду випливає, що «Суд відмовляє у задоволенні клопотання Тимошенко виходячи з низки причин».

Зокрема, «Тимошенко абсолютно не мотивувала причини, за якими її скарга повинна бути задоволена. По-перше, Тимошенко не вказала, наскільки, взагалі, допит Кириченка пов'язаний з її цивільним позовом.

По-друге, всупереч твердженням Тимошенко, Договір між США і Україною про взаємну допомогу у кримінальних справах не містить обов'язкового порядку інформування Міністерства юстиції США про проведення розслідування. Навпаки, Договором встановлено процедуру направлення запиту про надання правової допомоги, це не вимагає від України залучати Міністерство юстиції США до кримінального розслідування, в рамках якого передбачений допит свідків, що знаходяться на території США. Таким чином, клопотання Тимошенко про видачу тимчасового наказу про тимчасову заборону, відхилили», пише from-ua.com

Отже, американський суд вважає дії українського слідчого органу правомірними і не проти допиту Петра Кириченка.

Нагадаємо, допит Кириченка відкладався вже двічі (19 і 26 квітня). Однак сторона захисту подала клопотання про перенесення допиту мотивуючи це, зокрема тим, що їм не були надані протоколи попереднього допиту свідків. У той же час в ГПУ повідомили, що згідно з чинним процесуальним законодавством всі матеріали у справі будуть відкриті стороні захисту після оголошення про закінчення попереднього розслідування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

292