Посилення вітру разом з інтенсивним підвищенням температури, яке відзначається по всій території України, може негативно позначитися на посівах ранніх ярих культур, оскільки призводить до випаровування вологи з верхніх куль ґрунту. Про це на брифінгу в понеділок повідомив журналістам заступник директора Українського гідрометеорологічного центру Анатолій Прокопенко.

«Протягом цих вихідних на всій території України відзначалося посилення вітру до 13-18 м/с. Вітер на тлі теплої погоди призвів до інтенсивного випаровування і висушування верхніх куль ґрунту, що є несприятливим явищем для хліборобів», - сказав він, повідомляє «УНІАН».

Начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко уточнила, що найбільш чутливі до таких погодних умов ранні ярові, такі як пшениця, ячмінь, овес та інші зернові культури, оскільки у них коренева система ще не зміцніла і вони не здатні отримувати вологу з нижніх куль ґрунту.

«Слабкі рослини, у яких тільки утворилися сходи, потрапляють в несприятливі умови зволоження. Це загрожує пригніченням, висиханням. Для тих культур, які ще не дали сходів - кукурудза, соняшник - склалися несприятливі умови для проростання зерна, тому що у верхньому шарі, де знаходиться зерно, вологи дуже мало. Крім того, утворилася ґрунтова кірка, що теж погано для сходів - рослина ледве пробивається», - пояснила вона.

Адаменко зазначила, що найбільш яскраво ця ситуація виражена в Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій та інших областях південного сходу. При цьому вона додала, що через 5-10 днів посушливі явища можуть посилитися, оскільки прогнозується подальше зростання температури повітря.

І все таки, експерт вказала на те, що сформовані погодні умови не надають настільки ж негативний вплив на озимі культури, оскільки їхня коренева система вже дозволяє брати вологу з глибших шарів ґрунту, де вона ще збереглася.

Як раніше повідомляв ForUm, на цьому тижні в Україні збережеться тепла погода, проте у зв'язку з проходженням атмосферних фронтів травневі свята будуть супроводжуватися дощами з грозами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

492