Президент Польщі Броніслав Коморовський вважає, що Польська держава через підписання меморандуму за проектом «Ямал-2» понесла винятково іміджеві втрати.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті Rzeczpospolita.

«(Росіяни) розіграли нас у сфері медіа. Не бачу ніяких інших, крім іміджевих, втрат», - зазначив він.

Коморовський підкреслив, що Польща і Росія повинні розвивати взаємне співробітництво, зазначивши, що є сфери, де інтереси обох країн кардинально відрізняються. Серед них він згадав Україну.

«Без наївності ми повинні стежити за поведінкою російської сторони як у бізнесі, так і в політиці, але також не варто посилювати взаємні упередження і антипатію. Можна будувати співпрацю в умовах чітких, визначених тем, де є протиріччя, і там, де є спільні інтереси», - сказав Коморовський, повідомляє «УНІАН».

Він нагадав, що справа будівництва газопроводу «Ямал-2», який мав би стати ще одним обхідним повз Україну, обговорював з Президентом України Віктором Януковичем.

«Я його переконував, що підхід Польщі до України у цій справі не змінився», - сказав Коморовський.

Нагадаємо, підписання меморандуму за проектом «Ямал-2» на початку квітня 2013 року викликало великий резонанс у Польщі, який призвів до відставки міністра державного майна у зв'язку з недостатнім контролем над державними компаніями.

Меморандум, який де-факто є лише декларацією про намір провести техніко-економічне обґрунтування проекту, підписали «Газпром» і польсько-російська компанія «Європол ГАЗ», якою наполовину володіє російський газовий монополіст і польська державна PGNIG.

Росія пропонує польській владі побудувати газопровід від білоруського Кобрина до словацького міста Великі Капушани, яким хоче транспортувати додатково до Польщі, Словаччини та Угорщини 15 млрд кубометрів газу.

Глава польського уряду Дональд Туск і президент Коморовський, коментуючи цю ініціативу, заявили, що не братимуть участі у політичних проектах «Газпрому», які загрожують інтересам України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

312