Асоціація виробників традиційних алкогольних напоїв Туреччини направила звернення до Єврокомісії з проханням зареєструвати анісову горілку раки як національний турецький напій, повідомляють у понеділок місцеві ЗМІ з посиланням на главу асоціації Егемена Демірташа.

У самій Туреччині раки вже зареєстрована патентним інститутом в якості «турецького напою» і отримала відповідний сертифікат, нагадує газета «Міллієт». У ньому наголошується, що місцем виробництва раки є Туреччина, вказується, що анісова горілка - єдиний спиртний напій, мінімум 65% ферментної основи якого становить суміш подвійної дистиляції анісу та інжиру.

 
 
Демірташ, повідомляє «Міллієт», сподівається, що раки буде зареєстрована в Єврокомісії протягом року.

Звернення асоціації в Єврокомісію зроблена на тлі заяви минулого тижня прем'єра Туреччини Тайїпа Ердогана про те, що національним турецьким напоєм є кисломолочний айран. Заклик глави уряду відмовитися від алкоголю на користь айрану викликав хвилю іронії і насмішок у соціальних мережах, передає РІА «Новости».

«Для очолюваної Ердоганом Партії справедливості і розвитку (ПСР) національним напоєм є айран, для основної опозиційної Народно-республіканської партії - раки, для Партії націоналістичного єдності - кумис, а для прокурдської Партії миру і демократії (ПМД) - контрабандний чай», - йдеться в одному із популярних коментарів у Twitter.

Хто і коли винайшов раки, відому у світі і під іншими назвами, достеменних відомостей немає. У Туреччині історія її виробництва налічує більше 300 років. Протягом століть раки виготовляли з винограду, фініків, бананів, гранатів, слив, персиків, груш. Раки, місність якої становить 40-45 градусів, є невід'ємним атрибутом застілля турків. Вживають її традиційно з водою, при додаванні якої вона мутніє, набуваючи молочного кольору, від чого турки називають раки «левовим молоком».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

506