Напередодні травневих свят більшість із нас замислюється над тим, як же їх краще провести. Ті, хто може дозволити собі поїздку, вибирають між Кримом, який розцвітає, і весняною Європою, спекою південних морів і вже досить «білими» пітерськими ночами. Але в останні роки все більш популярні і морські круїзи. Туроператори констатують, що тижневий круїз вже коштує так само, як аналогічний час у хорошому турецькому готелі, а сервіс і враження – набагато кращі. ForUm постарався розібратися в актуальних круїзних нюансах.

Скільки що коштує

За словами експертів, в останні 5 років продажі різних круїзів в Україні зросли вп'ятеро, і тільки за 2012 р. число вітчизняних «круїзерів» підскочило вдвічі. Поки що воно не перевищує 1% від 18 млн чол., які щорічно здійснюють водні подорожі у світі, проте в останні роки український ринок круїзних маршрутів ріс не менше, ніж на 35-40% на рік. «Насмілюся стверджувати: ми стоїмо на порозі буму у цьому секторі, - говорить гендиректор фірми «Експрес-Вояж» Лариса Слободян. - Коли ми почали продавати круїзи кілька років тому, за рік вдалося відправити близько 500 туристів, а у 2012 р. це було більше 12 тисяч чоловік».

Зростаючий попит викликаний цінами і всілякими акціями операторів. Так, мінімальна вартість круїзу з перельотом і проживанням сьогодні впала до $1200, а якщо потрапити на акцію, можна отримати й інші бонуси, наприклад, заплативши за одну людину, безкоштовно взяти з собою дітей. Також при бронюванні можна отримати до $300 на спеціальну картку, з якої сплачуються послуги на круїзних кораблях. Нарешті, при ранньому резервуванні (скажімо, за місяць) можна заощадити 15-30%.

Базова ціна залежить від кількості країн відвідування, днів, класу лайнера, типу каюти. Найбільш затребувана тривалість круїзів – тиждень. У вартість зазвичай входять майже всі послуги: харчування, заняття у фітнес-центрах, басейн, розважальні програми, дискотеки і т.д. Якщо ж ви хочете поїсти не в основному ресторані, а в альтернативному (приклад – суші-бар, особливий ресторан мексиканської або італійської кухні), то це можливо за додаткову разову плату у $15-20 з особи. «У ціну туру входить проживання у каюті обраної категорії, портові збори, повний пансіон харчування з напоями (крім алкогольних), - повідомляє директор з туризму компанії «Пан Укрейн» Ольга Юденко. - Не входять у вартість чайові на борту (т.зв. сервісний збір), екскурсії у портах, додаткові послуги (перукарня, пральня, СПА та ін.) Також може бути необхідність окремо купити авіаквитки, розміщення у готелі до/після круїзу (багато пасажирів суміщають його з пляжним відпочинком або діловою поїздкою), медичну страховку».

За 7-денний круїз по Перській затоці (ОАЕ-Оман-Бахрейн-ОАЕ) потрібно заплатити приблизно 500 євро, плюс авіапереліт, візи, екскурсії, трансфери, портові збори, податки і чайові. А ось плавання у Північній Європі обійдеться вже у 1450-1500 євро. Найдорожчими ж є «навколосвітки», які можуть тривати до 110 днів і включати до 30 країн. Такі поїздки коштують від $25 тис. до $500 тис., причому круїз на кораблі класу «люкс» набагато дорожчий, ніж на судні класу «стандарт».

Важливо знати

Навколосвітня подорож вимагає не тільки коштів, але й ретельної підготовки: доведеться заздалегідь відкривати 8-10 віз, зазначають у «Пан Укрейн». Втім, посольства зазвичай лояльні до тих, хто їде в круїзи, тому що останні вважаються вельми респектабельним відпочинком. Для Євросоюзу необхідна шенгенська мультивіза основної країни (де ви перебуваєте найбільше днів). А з мультивізою США можна сміливо відправлятися у тур Карибськими островами.

Важливо, що при «морському» відвідуванні країн ЄС громадяни України здають закордонні паспорти на лайнері в обмін на ті самі круїзні картки, що є документом на час маршруту. Це не привід для занепокоєння, і при заході у чергову країну перекладає прикордонні процедури на організаторів. Розрахунок на борту – теж тільки цією картою. До речі, для поїздки вартістю від 1000 євро на карті повинно бути не менше 1500 євро. Подібна політика впливає на попит, але страхує оператора від «безгрошових» клієнтів. Готівку приймають тільки у казино або, при бажанні туриста, для оплати чайових. Для активації картки у перший день круїзу вноситься депозит (від 150-200 євро/чол., конкретний розмір депозиту залежить від регіону плавання і від тривалості), а наприкінці пасажиру повертають невикористаний залишок.

У цілому при виборі круїзу турфірми радять ознайомитися з особливостями конкретного лайнера, оскільки ті помітно відрізняються не тільки за розмірами і класом, а й за «начинкою» щодо розваг. Крім того, є специфіка бронювання і ануляції: як правило, санкції жорсткіші, ніж для звичайних турів. За словами Юденко, заміна людини у каюті за додаткову плату допускається, але якщо потрібно замінити всіх пасажирів каюти, це сприймається як ануляція замовлення з усіма подальшими штрафами. На випадок відмови у візі або раптової хвороби туристи можуть оформити страховку від невиїзду і скоротити свої фінансові ризики.

Одна із головних рекомендацій при покупці круїзу – бронювання готелю на ніч перед відплиттям, щоб не прилітати «день у день», адже через затримку рейсу можна спізнитися на корабель.

І моря, і річки

Популярність же маршрутів по різних регіонах пов'язана з сезонністю. Влітку найкраще продаються Середземномор'я і Північна Європа, взимку і восени – «екзотика» (Південно-Східна Азія, Нова Зеландія, Південна Америка і Карибський басейн). Останнім часом став популярним і американський напрям. У вересні-жовтні особливо добре у районі Нью-Йорка та у Каліфорнії, а у листопаді користується попитом Флорида, де є не тільки пляжі, а й різні пам'ятки. Також звідси можна відправитися в тур по Карибах (від 2500 євро з перельотом). «Цікаво, що влітку-2012 ми відчули величезний інтерес вітчизняних мандрівників до круїзів Північною Європою, а взимку – до морських маршрутів із Дубаї», - додає Слободян.

А ось із українських портів до 2013 р. круїзи не вирушали, хоча за радянських часів в Одесі починалася «модна» теплохідна лінія на Сочі, Батумі та назад. Сьогодні більшість круїзних пасажирів – це європейці, американці та інші, і їм зручніше починати плавання в Європі, а не в Одесі. Проте кілька років тому оператор MSC почав пропонувати українцям у вересні-жовтні подорож за маршрутом «Одеса-Стамбул-Катаколон (Греція)-Дубровник (Хорватія)-Венеція-Барі-Пірей (Афіни)-Ялта-Одеса». Такі круїзи є тільки на певні дати, і їх потрібно бронювати заздалегідь, тому число місць обмежене. І лише у нинішньому році планується запустити круїзи з початком в Одесі.

Зате практично не припинялося у пострадянські роки круїзне сполучення по Дніпру з прибережним «продовженням» у Чорному морі, підкреслює начальник круїзного відділу туркомпанії Inflot Юлія Сухіна. Річкові тури стартують у Києві, і найкоротший із них закінчується вже у Каневі поблизу Шевченкової гори, звідки теплоходи повертаються до столиці. Інша відома лінія йде до Одеси (або Севастополя, Ялти) із зупинками у Кременчуці, Запоріжжі, Херсоні. Але і ці маршрути розраховані в першу чергу на іноземців, тому програма розваг просякнута «шароварщиною»: так, у Запоріжжі пропонується відвідати місцеве козацьке шоу, а на Дніпрі слухати фольклорні колективи. Коштують такі круїзи $1000-2000 на людину.

Широко відомі і круїзні лінії по Волзі, по Ленінградській області та Карелії, а також по Дунаю і взагалі по Європі, додає Сухіна. Так, стартувавши із міста на Неві, можна потрапити на Ладогу, на о.Валаам, потім у Кижі – і так аж до Білого моря з його Соловками. А на дунайських лініях можна відвідати Белград, Будапешт, Братиславу, Відень, кілька міст Німеччини. За оцінками Inflot, річковим круїзам нерідко віддають перевагу молодята, які розглядають їх як цікаву, романтичну і до того ж не дуже дорогу весільну подорож. Тривають круїзи по річках від кількох днів до місяця.

Отже, сучасний туристичний ринок пропонує чимало відносно доступних круїзних варіантів. І те, що ще років 10 тому було картинкою із «солодкого життя», сьогодні стає для багатьох питанням нетривалих заощаджень і візових анкет.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1021