На сьогоднішній день Україна не має статусу спостерігача у Митному союзі, оскільки ця організація раніше не передбачала подібні формати співпраці. Про це в інтерв'ю «ZN.UA» заявив віце-прем'єр-міністр, керівник робочої групи зі співробітництва з МС Юрій Бойко.

Коментуючи заяву прем'єр-міністра Миколи Азарова щодо «досягнення принципового рішення» про статус спостерігача, Бойко пояснив, що такий формат співпраці Митним союзом раніше не передбачався і, відповідно, не розглядався.

«Навіть якби Україна або інша країна захотіла отримати такий статус, учасники Митного союзу просто не мають у своєму розпорядженні механізму для реалізації подібних намірів. Однак уряд України за дорученням Президента дійсно розробляє документи про можливість отримання статусу спостерігача у Митному союзі», - повідомив віце-прем'єр.

«З урахуванням масштабу торговельно-економічного співробітництва України з державами-учасниками МС - а товарообіг України з країнами МС перевищує 60 млрд дол за результатами 2012 р., - звичайно, нам необхідно розуміти, що там відбувається», - вважає він.

Бойко повідомив, що питання про формат участі або присутності України у Митному союзі зараз обговорюється у двосторонньому форматі між державами-учасниками МС та Україною.

«Ми переговорили з Білоруссю, я літав до Казахстану. Ми збираємося розмовляти з Російською Федерацією. А потім вже - за наявності пропозицій або хоча б розуміння з боку учасників МС - виходити на переговори з Євразійською економічною комісією», - сказав віце-прем'єр.

Нагадаємо, 5 квітня Президент Віктор Янукович заявив, що Україна розраховує отримати статус спостерігача у Митному союзі, потім приступити до розгляду низки документів щодо участі в роботі об'єднання.

23 квітня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна домовилася з МС про статус спостерігача у цій організації.

Проте пізніше заступник голови Мінекономрозвитку РФ Олексій Лихачов пояснив, що остаточне рішення про наділення України статусом спостерігача в Євразійській економічній комісії (ЄЕК), яка є наднаціональним регулюючим органом Митного союзу, ще не прийняте, переговори тривають.

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що відмова України від вступу до Митного союзу може призвести до деіндустріалізації окремих галузей української економіки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

350