Американським спецслужбам вдалося встановити особу Михайла, друга старшого із братів Царнаєвих, який, за словами родичів, мав на нього сильний вплив і сприяв його наверненню до радикального ісламу, повідомляє РІА «Новости» з посиланням на телеканал CNN.

Раніше ЗМІ, з посиланням на родичів Царнаєвих повідомляли, що на старшого із братів, Тамерлана, останнім часом сильний вплив мав чоловік на ім'я Міша, який проповідував йому іслам. Імовірно, саме спілкування з ним підштовхнуло Тамерлана відмовитися від занять спортом і музикою та захопитися радикальним ісламом.

За словами дядька братів Руслана Царні, знайомий Тамерлана буквально «заволодів його мозком». В одному із останніх інтерв'ю батько Тамерлана, Анзор Царнаєв, повідомив журналістам, що спецслужби США під час зустрічі з батьками Тамерлана і Джохара цікавилися особистістю їхнього знайомого Михайла, який прийняв іслам. За його словами, Михайло - із порядної сім'ї і жив з ними по сусідству.

Влада США підозрює, що Зубейдат Царнаєва, мати передбачуваних виконавців теракту в Бостоні - Тамерлана і Джохара Царнаєвих, могла сама підштовхнути старшого сина до захоплення радикальним ісламом, повідомляє агентство «Франс Прес» з посиланням на заяву сенатора Чарльза Рупперсбергера.

«Ми розслідуємо, чи могла вона (Царнаєва) допомогти підштовхнути сина до радикалізації, а також чи могла вона мати зв'язки з іншими людьми або терористичними угрупованнями», - заявив Рупперсбергер.

За даними агентства «Ассошіейтед Прес», ім'я Зубейдат Царнаєвої півтора роки тому було занесене в американський список підозрюваних у зв'язках з тероризмом (TIDE). Царнаєва була занесена до списку після того, як наприкінці 2011 року російські спецслужби попередили ЦРУ про її можливий зв'язок з екстремістами.

При цьому, як повідомлялося раніше, навесні 2011 року ФБР розслідувало можливі зв'язки Тамерлана Царнаєва з екстремістами і внесло його ім'я у базу TECS, створену для відстеження перетину підозрілими особами кордонів США. Записи у ній залишаються активними впродовж року. У вересні 2011 року з ініціативи ЦРУ Царнаєв опинився в іншому списку підозрюваних у зв'язках з тероризмом - TIDE, який перебуває у віданні національного контртерористичного центру.

Тамерлан та Джохар Царнаєви заклали і привели в дію дві начинені вражаючими елементами бомби під час марафону в Бостоні 15 квітня. Бомби було підірвано за допомогою пультів для радіокерованих іграшкових автомобілів.

Брати Царнаєви збиралися після вибуху в Бостоні з'їздити у Нью-Йорк і відсвяткувати там успішно проведену акцію. Крім того, вони обговорювали можливість проведення ще однієї терористичної атаки на нью-йоркській площі Таймс-сквер. При цьому жодних фактичних приготувань до другого теракту брати здійснити не встигли.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

299