Нові дослідження внутрішніх шарів нашої планети показують, що внутрішнє ядро ​​ планети може бути набагато гарячіше, ніж раніше вважалося. Згідно з новими оцінками, його реальна температура може бути близька до 6000 градусів. Приблизно така ж температура і на поверхні Сонця.

Крім того, за новими даними, наше ядро ​​у реальності має досить великий кристалізований шар, всередині якого знаходиться розжарена речовина у рідкій формі. Протягом тривалого часу дослідники дискутували щодо того, при якій температурі ядро ​​ могло б кристалізуватися.

В останньому номері наукового журналу Science дослідники за допомогою спеціальної рентгенівської установки досліджували крихітні частинки заліза, яке є базовим елементом ядра, і уточнили дані про температуру, при якій ядро ​​ і його залізо кристалізуються або плавляться. Автори дослідження говорять, що сейсмохвилі дають прекрасне уявлення про товщину того чи іншого геологічного шару Землі, але вони не дають уявлення про його температуру. Саме тому температурне питання і донині залишається багато у чому відкритим.

Дослідження, проведені ще у 90-х роках, показали, що залізо, з якого складається ядро ​​ Землі, повинне плавитися приблизно при 5000 градусах. Відповідно, тоді ж було встановлено, що температура ядра близька до цієї позначки. Однак зараз геологи кажуть, що отримали більш деталізовані відомості про залізо зі складу ядра, і тепер вони вважають, що 5000 градусів для нього недостатньо, тоді як більш близька оцінка у 6000 градусів.

Агнес Діваель, геолог із французького дослідницького агентства CEA, каже, що ними була розроблена більш точна оцінка складу ядра, і температура плавлення у 6000 градусів - це лише перша приблизна оцінка. «Зараз існує багато конкуруючих теорій щодо розрахунків температури ядра Землі. Жодна із них не є на 100% точною», - каже Діваель.

Тим часом, температура ядра - це критично важливий показник для безлічі фізичних розрахунків, пов'язаних з нашою планетою. Цей показник зачіпає десятки параметрів у геофізиці, сейсмології, геодинаміці та інших науках. Навіть параметри земного тяжіння можна переглянути у залежності від температури і щільності ядра.
Французькі дослідники говорять, що оцінка в 5000 градусів, яка раніше звучала, це явно занижена оцінка. Більш правдивим їм здається діапазон у 5750-6250 градусів

За матеріалами: CyberSecurity

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

452