Влада Болівії звернеться до Міжнародного суду ООН у Гаазі з позовом, у якому зажадає відновити вихід своєї країни до моря, якого вона позбулася внаслідок війни проти Чилі у XIX столітті, повідомляє «BBC».

Як очікується, позов буде поданий вже найближчим часом.

Болівійський міністр закордонних справ з 20 квітня перебуває у Гаазі, де особисто займається підготовкою необхідних документів.

Відповідно до статуту суду, сторона, яка вимагає вирішення спору на свою користь, повинна довести свою добру волю і спроби вирішити проблему миром у минулому. Болівійці багаторазово зверталися до Чилі з проханням повернути їм вихід до моря, але щоразу отримували відмову.

У Сантьяго не раз заявляли, що не ставляться до претензій Ла-Паса серйозно, оскільки відносини і лінія кордону між сторонами були врегульовані ще у 1904 році, коли був підписаний відповідний післявоєнний договір.

Війна, яка отримала назву Другої Тихоокеанської, почалася у 1879 році і тривала по 1883 рік. Чилійці напали на Болівію і Перу, розгромили їхні об'єднані війська і захопили значну частину тихоокеанського узбережжя. Саме тоді Болівія позбулася виходу до моря.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

341