Громадянин України, уродженець Києва Микита Панасенко, якого на початку квітня затримали у Нью-Джерсі за підозрою у зберіганні вибухових пристроїв, стверджує, що перевозив саморобні феєрверки, які збирався підірвати у лісі.

«По-перше, дозвольте мені вибачитися перед усіма пасажирами потяга за те, що провозив саморобні феєрверки. Визнаю, що це було необдумано. Якщо вже я вирішив провести вихідні на свіжому повітрі, експериментуючи у лісі з піродексом (чорний порох), то повинен був для цього хоча б орендувати машину. Але думка про те, що я коли-небудь думав про використання цих феєрверків спеціально, як бомби, абсолютно смішна! Я взяв їх у ліс, де збирався підірвати купу бруду і сміття для задоволення. Після чого повернувся додому. Але, за словами поліцейських, ці пристрої надто потужні, а значить незаконні», - написав Панасенко (Mykyta Panasenko) на сторінці у Facebook, повідомляє «Комсомольская правда в Украине».

За його словами, з України він приїхав у віці 12 років. У 2010 році отримав американське громадянство. Вивчає фізику і математику. Називає себе віруючою людиною, християнином, затятим антикомуністом. Панасенко також розповідає, що у нього є багато хобі, зокрема, колись він захоплювався зброєю. Він не думав, що його нове захоплення - виготовлення феєрверків за допомогою чорного порошку - може виявитися незаконним.

Як пише «Комсомолка», у поліції Нью-Джерсі вже спростували дані деяких ЗМІ про те, що Панасенко проніс у поїзд саме вибухівку.

Нагадаємо, за даними американських ЗМІ, у США незадовго до теракту у Бостоні поліція затримала уродженця Києва, 27-річного Микиту Панасенка, який намагався провезти у потягу два саморобних вибухових пристрої.

Затриманому вже висунуте звинувачення у «зберіганні саморобних вибухових пристроїв».

За даними американських ЗМІ, Панасенко навчався на математичному факультеті одного із американських вузів і проживав у місті Джерсі.

Міністерство закордонних справ України перевіряє дану інформацію.

За інформацією прес-центру Служби безпеки України, Панасенко у період проживання в Україні не потрапляв у поле зору правоохоронців, даних про його причетність до терористичних, екстремістських і радикальних угруповань немає.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

359