Місткість ринку ЖКГ України оцінюється в 500-600 млрд грн. Про це, як повідомляє кореспондент ForUm`у, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник заявив на конференції.

За словами чиновника, у Програмі активізації розвитку економіки на 2013-2014 рр. для ЖКГ передбачено 22 млрд грн. «Профільні підприємства повинні скласти бізнес-плани, ми в цьому допоможемо. При цьому сьогодні зі Світовим банком (СБ), ЄБРР, Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) відпрацьовується залучення секторального інвестпакета в 1,5 млрд євро. Це дуже важливо, оскільки це кошти на інноваційний розвиток. Важливо створити модель повернення залучених інвестицій, тим більше, з урахуванням збитковості комунального господарства. Тарифи дотуються держбюджетом на 20-30%, а виробництво енергетичних і теплових ресурсів дуже енергозатратне», - зазначив міністр.

Він також додав, що в 2012 році у 14 містах України стартував спільний з СБ пілотний проект розвитку міської інфраструктури на суму 140 млн євро, який завершиться до кінця нинішнього року і вже приніс місцевій владі до 45-50% економії витрат на ЖКГ. «Вкрай важливо, щоб кожне місто виконало свої інвестзобов'язання щодо даного проекту. Витрати на ЖКГ падають за рахунок впроваджуваних нових технологій, і частину зекономлених грошей необхідно повертати інвесторам. Вони повинні розуміти, що їхні права захищені, що вони зможуть повернути вкладені кошти і отримати прибуток. Система повинна бути зрозуміла і банкам, та й самим комунальникам. Притому останні повинні направляти основну частину виручених при модернізації коштів на подальше модернізаційне реінвестування. При такому підході наше ЖКГ можна модернізувати за 10 років. Це велика робота, яка завантажить будівельну галузь», - підкреслив глава Мінрегіону.

Він уточнив, що для «комуналки» зараз також опрацьовується напрям «швидких проектів», що припускають заміну якогось одного типу обладнання, наприклад, котлів, насосної групи. «Тоді як комплексна модернізація включає санацію будинків з утепленням, розрахунок отриманої економії тепла та відповідну оптимізацію тепломереж. Але окупність комплексної модернізації перевищує 20 років, тому тут важлива участь міжнародних фінансових організацій, здатних виділяти кредити на 15-25 років. Вже є попередня домовленість з СБ щодо пролонгації програми розвитку міської інфраструктури, тепер уже з бюджетом у 800 млн євро. Стільки ж може вкласти і ЄІБ. Тим самим, вітчизняне ЖКГ розцінюють як дуже інвестиційно перспективну сферу. Об'єднавши потенціал ЖКГ з можливостями будіндустрії, ми отримаємо відчутну синергію», - сказавТемник.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

390