Введення у календар обов'язкових щеплень України вакцинації проти папілома-вірусу людини дозволить знизити рівень захворюваності на рак шийки матки.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході брифінгу журналістам заявив головний дитячий імунолог Департаменту охорони здоров'я м. Києва Федір Лапій.

«Про доцільність вакцинації проти папілома-вірусу людини мене часто запитують. Відповідаю: не потрібен жінці рак шийки матки, не потрібно родині втрачати матір. Цю хворобу ми сьогодні можемо попереджати більш ніж у 70% випадків. Це досить якісна і надійна вакцина. У США, Канаді, у багатьох країнах Латинської Америки, Європи проводиться вакцинація проти раку шийки матки. У Західних країнах вакцинують дівчаток. У США вже почали вакцинацію жінок до 29 років, а також чоловіків до 25 років. І Україна повинна йти цивілізованим шляхом», - сказав він.

Медик підкреслив, що найбільш ефективно проводити вакцинацію до початку статевого життя. За його словами, сьогодні в Україні є дві зареєстровані вакцини.

«Вакцинація проводиться з 9 і з 10 років. Щеплення можна отримати і у приватному медзакладі, що має ліцензію. Крім того, працюють регіональні програми. У Дніпропетровській області вже кілька років виділяють кошти на закупівлю цієї вакцини. Якщо я не помиляюся, Харків також пішов на таку програму. Думаю, що поки держава не внесла цю вакцинацію у календар, потрібно підтримувати регіональні програми та інформувати про них людей», - підсумував він.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

410