Україна не живе в стороні від світової економічної кризи, і будівництво - це індикатор, який першим відчуває коливання зовнішньої кон'юнктури. Про це міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Темник заявив на конференції, передає кореспондент ForUm`у. За словами чиновника, це відбувається у т.ч. і тому, що при погіршенні макропрогнозів промпідприємства першим ділом згортають проекти модернізації та реконструкції, з якими пов'язаний попит на будівельні послуги.

Міністр розповів, що при виборі антикризової політики керівництво країни розглядало варіант максимальної економії, подібно Європі. «Але ми зрозуміли, що для антикризової економічної підтримки можна використовувати не до кінця задіяний потенціал внутрішнього ринку. На це і спрямована Програма активізації розвитку економіки на 2013-14 рр. Вона передбачає залучення кредитів під держгарантії, а значить, треба забезпечити реальну віддачу», - підкреслив Темник.

У той же час на експорт особливо розраховувати не доводиться, продовжив він, тому що в кризу зарубіжні країни закривають свої ринки. «Проте в 2012 р. експортні поставки будматеріалів склали 14,2 млрд грн при імпорті на 7,4 млрд грн, тобто сальдо по підгрупі більш ніж позитивне, - зазначив глава Мінрегіону. - Якщо ж брати будіндустрію у цілому, то наведу важливе порівняння. У І кварталі 2012 р. обсяг будівельних робіт у країні склав 9,7 млрд грн (у т.ч. за проектами Євро-2012 - 2,1 млрд), а в січні-березні-2013 ми без Євро показали вал у 9,4 млрд грн, тобто де-факто наростили показники. Але звичайно, в галузі є проблеми. Вона запрацює тільки тоді, коли підніметься на ноги реальний платоспроможний замовник. Поки ж завантаження профільних потужностей перебуває на рівні в 36%».

Міністр додав, що Програма активізації передбачає також спорудження та реконструкцію об'єктів ПЕК та суміжних напрямів, а це теж підтримає будіндустрію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

257