18 квітня парламент у першому читанні прийняв законопроект «Про вдосконалення процедури щодо фінансових векселів» (№2845), який пропонує спростити порядок бюджетного відшкодування ПДВ.

Експерти вважають, що фінансові векселі полегшать банкам залучення коштів, а підприємствам забезпечать стабільний розвиток.

«Досвід ПДВ-облігацій показав, що це ефективний інструмент як з точки зору відшкодування цього податку, так і з позиції розвитку підприємств. Треба якомога швидше прийняти цей закон, адже, по суті, це позитивно відіб'ється на всіх українцях. Люди у нас отримують зарплату на підприємствах, відповідно, фінансове становище компанії безпосередньо впливає на зарплату співробітників. Тобто чим швидше вирішиться ситуація з ПДВ та векселями, тим швидше виросте зарплата. У чому позитив для підприємств - не потрібно платити ніякі авансові платежі, гроші не потрібно виймати з обігу. Крім цього, векселі можна буде використовувати як паралельні гроші. Тобто підприємство може не продавати векселі банку, а розраховуватися ними зі своїми контрагентами. Оскільки вони будуть електронними, то ними можна буде розрахуватися як безготівковими грошима», - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

При цьому він прогнозує високу ліквідність казначейських векселів. «Чи буде цей папір ліквідним, можна зрозуміти з того, як зараз працює ОВДП-ПДВ. Банки їх купують-продають, це досить непоганий інструмент. Тим більше, фінустановам ці папери вигідні і в світлі того, що їх можна рефінансувати у Нацбанку. Крім того, вони будуть ліквідні і в світлі того, що їх можна буде продавати на фондовій біржі», - зазначає Охріменко.

Експерти констатують: векселі забезпечать банки коштами не тільки від регулятора - за їхньою допомогою також буде вигідно залучати ресурси у клієнтів-юридичних осіб. По суті, вони стають аналогом банківських депозитів. Однак при цьому є більш гнучким інструментом. Якщо клієнтові знадобляться гроші до закінчення терміну дії, то у випадку з депозитом йому довелося б просто розірвати договір, а у випадку з векселем він може продати його іншій особі або взяти під нього кредит.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

186