Вітчизняні медики сподіваються, що в 2013 році рівень довіри батьків до вакцинації зросте і, відповідно, кількість щеплених дітей в Україні збільшиться.

Про це, як передає кореспондент ForUm'у, у ході брифінгу заявив головний дитячий імунолог Департаменту охорони здоров'я м.Києва Федір Лапій.

«Було кілька періодів, коли довіра населення до вакцинації знижувалася, була криза вакцинації. Перша криза призвела до спалаху дифтерії у 90-х рр. Друга почалася з 2000-х рр., посилювалася у різні роки. Але батьків, які бажають захистити і вакцинувати своїх дітей, не було менше 60-70%. Соціальні опитування 2008 року показали, що 70% батьків підтримують вакцинацію.

Якщо порівняти рівні охоплення вакцинацією, то найскладнішим був 2010 рік - показники були мінімальними. У 2011-му спостерігався невеликий ріст, а в 2012 рівень охоплення з різних інфекцій виріс від 20% до 60%. Думаю, 2013 рік ми завершимо ще з кращими показниками. Ми раді, що є зростання, але ми так і не досягли європейського рівня вакцинації за віком 90-95%», - повідомив він.

Крім того, за словами Лапія, в Україні за державні кошти проводиться вакцинація тільки від 10 інфекційних захворювань: «Це соціальний мінімум країн, менше немає ніде. Індустріально-розвинуті, цивілізовані країни вакцинують набагато більше. Наприклад, США вакцинують проти 16 інфекційних захворювань, Австрія - 17. Але переважно цей показник вакцинування становить 13-14 інфекційних захворювань за кошти держбюджетів».

«Ми говорили, говоримо і будемо говорити про те, що хворіти не варто і потрібно захищатися. Ми сьогодні маємо значний прогрес у вакцинації. І вже не менше тридцяти інфекційних захворювань ми можемо попереджати», - резюмував він.

Як раніше повідомляв ForUm, щорічно в Україні від класичних інфекцій помирає до 350 дітей. Тим не менше, у Києві зріс рівень вакцинації населення.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

258