Банкіри відмічають зростання обсягу депозитів населення і підприємств у банківських установах, причому в основній масі - це вклади у гривнях. Ця тенденція допомагає банкам збільшити обсяги кредитування. Така думка міститься в поширеному Незалежною асоціацією банків України повідомленні про підсумки діяльності банків у першому кварталі поточного року.

«Зростання активів банків було підкріплено відповідним збільшенням ресурсної бази. За цей час кошти підприємств і населення зросли на 3,97 млрд грн і 20,5 млрд грн. відповідно. Банки продовжують залучати переважно термінові депозити населення. Станом на початок квітня, в структурі ресурсної бази банків частка коштів населення становить 40%, коштів підприємств - 21%», - наголошується в повідомленні НАБУ. В Асоціації вважають, що така тенденція збережеться.

Дані Національного банку України свідчать про те, що в останні місяці спостерігається приплив переважно гривневих депозитів. На думку експертів, це пов'язано зі зниженням девальваційних очікувань, а також з високим рівнем депозитних ставок, що усе ще зберігається, які забезпечують високу прибутковість заощаджень у національній валюті. Згідно з даними «Українського індексу ставок за депозитами фізосіб», який щодня складається агентством Reuters, зараз середня ставка за річним вкладом у гривнях складає 17,8%. Ще на початку поточного року розмір ставки за річним депозитом становив 19,38%.

Ставки за валютними вкладами зараз майже втричі нижчі, що на тлі помірного зміцнення гривні робить валютні заощадження менш дохідними. За даними валютного індикатора, за місяць долар подешевшав на 1,5 копійки, а євро - на 21 копійку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

178