Існуюча в Україні система оцінки та статистичного обліку небезпечних відходів потребує значного оновлення та уніфікації з європейським законодавством. Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Клюєв, повідомили ForUm'у у прес-службі РНБО.

Він заявив, що з 2010 року була значно активізована робота з очищення території країни від небезпечних відходів. За минулі 3 роки з території України було вивезено більше отрутохімікатів, ніж за попередні 20 років, підкреслив секретар РНБО.
У той же час, за його словами, до останнього часу офіційна статистика не досить адекватно відображала реальний стан справ у цій сфері. Наприклад, статистичні дані свідчили, що на початок 2010 року обсяг накопичених небезпечних хімічних речовин, які були колись засобами для захисту рослин, становив 18 тис. тонн, сказав Клюєв. А коли було почато вивезення, виявилося, що реальні обсяги в рази перевищували дані статистики - тільки за 2010-2012 роки було вивезено 26 тис. тонн хімзасобів для захисту рослин, повідомив він.

За його словами, те ж стосується і гексахлорбензолу на полігоні у Калуському районі Івано-Франківської області, обсяг якого на початок 2010 року «на папері» оцінювався в 11,5 тис. тонн, але в реальності був значно більшим. Тільки за останні 3 роки його було вивезено на утилізацію 21,4 тис. тонн, сказав секретар РНБО.

Клюєв підкреслив, що невідкладного вдосконалення потребує вся нормативна база - від обліку до дозвільної системи. За його словами, у відповідність з європейськими стандартами має бути приведений класифікатор відходів. Мова також йде про пріоритетність утилізації над складуванням, про створення стимулів для переробки відходів, про затвердження більш чітких і жорстких вимог щодо поводження з відходами, уточнив секретар Радбезу. За його словами, необхідно створити уніфіковані вимоги до підприємств-ліцензіатів у сфері поводження з небезпечними відходами. Відсутність таких вимог призводить до тіньового обороту відходів, їх розміщення в недозволених місцях і істотного забруднення навколишнього середовища, сказав Клюєв.

Секретар РНБО підкреслив, що, на жаль, за всі роки незалежності України здійснено мало ефективних дій щодо запобігання накопиченню промислових і побутових відходів.

Клюєв також заявив, що необхідно прискорити виконання доручення Президента України про затвердження базового програмного документа щодо поводження з відходами в Україні. Він нагадав, що лише до 2005 року в Україні діяли Загальнодержавна програма поводження з токсичними відходами і Програма використання відходів виробництва і споживання. Зокрема, остання програма, за даними Рахункової палати, була виконана лише на третину. Клюєв повідомив, що в даний час Мінприроди проводить обговорення та узгодження проекту Загальнодержавної програми поводження з відходами на 2013-2020 роки.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович вважає, що Україні необхідно вдосконалити систему моніторингу стану навколишнього середовища та регулювання у галузі поводження з відходами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

292