Президент України Віктор Янукович закликав громадян України вшанувати пам'ять жертв Чорнобильської трагедії, повідомили ForUm'у в прес-службі Глави держави.

«Шановні співвітчизники! 26 квітня 1986 р. сталася найбільша за масштабами і наслідками техногенна катастрофа двадцятого сторіччя - аварія на Чорнобильській АЕС, яка спустошила великі території українського Полісся, принесла нашому народові багато горя і важких випробувань», - заявив Президент.

«З болем у серці ми в черговий раз згадуємо про тих, хто, приборкуючи ядерну стихію, пожертвував собою заради порятунку мільйонів людей, захистив життя майбутніх поколінь. Вічна їм пам'ять. Україна сьогодні вшановує героїв, які в різний час самовіддано рятували нашу землю, не допустивши розповсюдження смертельної небезпеки. Висловлюємо подяку державам, народам, усім небайдужим, хто продовжує надавати допомогу в ліквідації згубних наслідків аварії, тим, хто зараз виконує відповідальну роботу з їх мінімізації, будує нове надійне укриття над зруйнованим реактором», - йдеться у зверненні.

За словами Януковича, пам'ять про велику трагедію закликає до згуртування і консолідації зусиль влади і суспільства навколо вирішення складних завдань, пов'язаних з реалізацією проектів створення на Чорнобильській АЕС екологічно безпечної системи, реабілітацією забруднених територій, їх подальшим розвитком. «Це вимагає від нас постійної мобілізації значних бюджетних коштів і трудових ресурсів. У той же час максимальну увагу держава повинна приділяти вирішенню проблем постраждалого населення, постійно піклуватися про посилення соціального захисту, обпалених Чорнобилем», - зазначив він.

«Сьогодні, в річницю аварії, прошу вас згадати всіх загиблих і гідно оцінити подвиг героїв-чорнобильців. Бажаю вам міцного здоров'я, оптимізму, щастя і благополуччя», - сказано у зверненні Президента.

Як раніше повідомляв ForUm, сьогодні - 27-а річниця аварії на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС. Аварія сталася вночі 26 квітня 1986 року: стався вибух, який повністю зруйнував 4-й реактор.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

413