Спікер парламенту Молдови, лідер демократичної партії Маріан Лупу у четвер, 25 квітня, в результаті таємного голосування відправлений у відставку. За таке рішення проголосували 76 депутатів. Відставку ініціювала опозиційна партія комуністів (ПКРМ), яку підтримала ліберально-демократична партія.

«Своєю діяльністю як голова парламенту Лупу завдав збитків демократії, скомпрометувавши роботу парламенту», - заявив депутат від ПКРМ Артур Решетніков, представляючи ініціативу його фракції про відставку Лупу.

Ініціативу комуністів підтримала ліберально-демократична партія, лідер якої, екс-прем'єр міністр Володимир Філат, був відправлений у відставку багато в чому завдяки зусиллям демократичної та ліберальної партій, повідомляють «Новости-Молдова».

Ліберал-демократи не виключають також того, що недавнє рішення Конституційного суду про визнання неконституційним указу від 10 квітня 2013 р. про призначення кандидатом на посаду прем'єр-міністра Володимира Філата було прийнято з подачі тих же демократів.
У четвер комуністи і ліберал-демократи не обмежилися ініціюванням відставки спікера парламенту, а також запропонували обговорити в парламенті рішення щодо недавнього обрання генерального прокурора країни і зміни виборчої системи в Молдові з пропорційної на змішану, ініціаторами якого виступили демократи. На їхню думку, ставленик демократичної партії Корнеліу Гурін був обраний на посаду генпрокурора з порушеннями під час голосування, затвердження нової виборчої системи голосування також не минуло без накладок.

Вчорашні події в молдавському парламенті, на думку місцевих експертів, це реакція на дії демократичної партії (ДП) на чолі з одним з її лідерів - Володимиром Плахотнюком щодо узурпації влади в країні.

Союзник ДП лідер ліберальної партії Міхай Гімпу звинуватив колишніх партнерів по альянсу «За європейську інтеграцію» ліберал-демократів у тому, що, голосуючи з комуністами за відставку Лупу, вони здійснили ще одну стратегічну помилку.

Підсумком подій, що відбулися в молдавському парламенті, вважають експерти, можуть стати дострокові парламентські вибори, яких давно домагаються комуністи і які зараз на руку також ліберал-демократам, оскільки у випадку успішного для них результату, дозволять їм знову вивести на політичну орбіту свого лідера Володимира Філата. А поки політична криза в Молдові посилюється.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

517