Органи місцевої влади затримують виплату пільг та субсидій на оплату комунальних послуг для членів об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Про це заступник директора департаменту житлової політики Мінрегіону Віра Радченко заявила під час круглого столу, передає кореспондент ForUm'у.

За словами чиновника, проблема також стосується житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) й існує не перший місяць.

«Мешканці по кілька місяців не отримують грошей. У зв'язку з цим, згідно з протокольним рішення Кабміну від 13 лютого 2013 р., Мінсоцполітики спільно з Мінрегіоном, Мінфіном та іншими міністерствами і відомствами повинно було підготувати пропозиції щодо вирішення проблеми з відшкодуванням всіх затриманих платежів. Термін виконання рішення спливає 25 квітня, але поки що про переміщення невідомо», - нарекла фахівець.

Вона також уточнила, що міністерство займається цим питанням і пробує його врегулювати, але без особливого успіху. «Так, ще 30 листопада 2012 р. Мінрегіон направив регіональним держадміністраціям роз'яснювальний лист №7/10-19373, де звертав увагу на проблему - а також на те, що ОСББ не повинні узгоджувати свої внески на житлово-комунальні послуги з органами місцевого самоврядування. Питання знаходиться під контролем Кабміну і розглядалося в Координаційному центрі з упровадження економічних реформ при Адміністрації Президента. Зараз розробляється законопроект про ОСББ, де дані питання обов'язково будуть враховані, але вже зараз до нас звертаються багато людей, які скаржаться на невиплату належних коштів», - підкреслила Радченко.

У свою чергу член національної ради ОСББ при Кабміні Вікторія Погорєлова зазначила, що вирішення проблеми саботується чиновниками на місцях. «З боку Мінсоцполітики також немає розуміння. У такій ситуації ОСББ та їхні члени повинні пам'ятати про свої конституційні права і подавати розрахунки пільг в управління соцзахисту за місцем проживання - до канцелярії під розпис. Розмір пільг визначається згідно з Правилами утримання та обслуговування будинку та прибудинкової території. Якщо документи не приймають, їх треба відправляти цінним листом з описом вкладення. У середньому управління соцзахисту повинні відшкодовувати ЖБК та ОСББ 10% оплати за будинки та прибудинкові території», - сказала Погорєлова.

Крім того, заступник голови національної ради ОСББ при Кабміні Катерина Чижик вважає, що має бути підготовлено спільний лист міністрів регіонального розвитку та соцполітики. «Мабуть, це єдина можливість врегулювання ситуації. У цілому ж у країні треба вводити монетизацію пільг і субсидій, хоча це непросто і не може бути зроблено швидко», - підсумувала вона.

Як раніше повідомляв ForUm, в Україні існує близько 15 тис. об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), які охоплюють 18 тис. житлових будівель.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

546