Україні необхідно вдосконалити систему моніторингу стану навколишнього середовища та регулювання у галузі поводження з відходами. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, відкриваючи засідання РНБО, заявив Президент України Віктор Янукович.

«Кожна людина має право жити в екологічно чистому середовищі - без викидів, звалищ, забруднень. Екологічні проблеми, які поступово накопичуються - це міна уповільненої дії. І якщо сьогодні не думати про попередження, то в майбутньому доведеться витратити набагато більше коштів на ліквідацію негативних тенденцій», - сказав Глава держави.

За його словами, створення комплексної системи моніторингу дозволить вирішити екологічну проблему. «Вона повинна стати дієвим інструментом оцінки стану довкілля та прийняття рішень адекватного реагування», - зазначив Янукович.

Він нагадав, що створення такої системи моніторингу визначено національною стратегією національної безпеки України, а також законом про основи державної екологічної політики на період до 2020 року та національним планом дій з охорони навколишнього середовища на 2011-2015 роки.

«Також ми повинні істотно підвищити ефективність державного регулювання у сфері поводження з відходами. На сьогодні процес реформування та реалізації держполітики у цій галузі розбалансований, інфраструктура поводження з відходами має вкрай вузький рівень розвитку і, як наслідок, в Україні відбувається стрімке і не контрольоване накопичення обсягів промислових і побутових відходів. Це негативно позначається на екології і загрожує здоров'ю громадян», - підкреслив Президент.

За його словами, для вирішення цієї проблеми необхідно створити систему екологічно-безпечного поводження з відходами.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

521