Україна має всі шанси підписати Угоду про асоціацію з ЄС у Вільнюсі в листопаді цього року. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, журналістам заявили міністри закордонних справ Польщі, Литви, Нідерландів Радослав Сікорський, Лінас Лінкявічюс, Франс Тіммерманс і міністр європейських справ Данії Ніколай Ваммен після зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем, яка тривала більше двох годин.

Глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що в ході зустрічі з Президентом сторони обговорили багато питань. «Ми дійсно надзвичайно вдячні Президенту Януковичу за те, що він приділив нам стільки часу для цієї зустрічі. Ми могли уявити наше бачення, наш погляд на відносини України та ЄС і це надзвичайно важливо, враховуючи, що сьогодні ми наближаємося до моменту прийняття рішення щодо Угоди про асоціацію, яка є запрошенням України до сім'ї європейських країн», - сказав він.

Він також відмітив прискорення темпів роботи з впровадження реформ в Україні та закликав прийняти необхідне законодавство, забезпечити його виконання і вирішити інші питання, які обговорювалися з Євросоюзом. «Ми розуміємо, що зараз відчуває Україна, тому що Польщі свого часу також довелося проводити дуже жорсткі реформи, й іноді це боляче. Але я хочу вас запевнити, це варто того, закликаю вас продовжити рух у цьому напрямку», - заявив Сікорський.

У свою чергу міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс додав, що в ЄС в України багато друзів і це не тільки ті країни, представники яких сьогодні прибули до Києва. «Наприкінці листопада запланований саміт «Східного партнерства». Ми сьогодні приїхали в Україну з надією, що все буде зроблено, будуть використані всі можливості і Україною та ЄС, але в першу чергу все залежить від України... Потрібно розуміти, що Угода про асоціацію - це політична асоціація з ЄС та економічна інтеграція», - заявив він.

Крім того, міністр закордонних справ Нідерландів Франц Тіммерманс підкреслив, що Україна є дуже важливою європейською державою. «Україна повинна використовувати весь свій потенціал і потрібно проводити реформи... і коли вони будуть проведені, я думаю, всі здивуються, чого Україна може домогтися у сприянні з іншими європейськими націями», - заявив він.

Тіммерманс нагадав, що Польща пройшла складний шлях перед тим як стати членом Євросоюзу, але сьогодні це одна з найуспішніших країн ЄС.

У свою чергу міністр європейських справ Данії Ніколай Ваммен підкреслив, що Україні ще належить виконати велику роботу з проведення реформ, а також звільнення людей, які сидять за гратами. «Поки цього не буде зроблено, не можна сказати, що ми досягли результату», - підсумував він.

Як раніше повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович заявив, що підписання Угоди про асоціацію і створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС має відбутися під час саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді.

Європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле заявив, що існує реальна можливість підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у листопаді цього року.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

566