Президент Сербії Томіслав Ніколіч вибачився за масове вбивство боснійських мусульман у Сребрениці у 1995 році, а також за всі злочини, скоєні сербами в Боснії і Герцеговині. Таку заяву він зробив під час інтерв'ю боснійському телеканалу BHT.

Ніколіч зазначив, що він «на колінах просить пробачити Сербію за злочин, скоєний у Сребрениці», цитує його слова «Agence France-Presse». У той же час президент зауважив, що потрібно ще довести, що подія дійсно була геноцидом.

Інтерв'ю з Ніколічем має бути показано в ефірі боснійського телебачення 7 травня, проте його уривки вже зараз доступні в Інтернеті. Очікується, що незабаром президент може відвідати Сребреницю, зазначає сербське видання «B92».

Раніше Ніколіч уже відмовлявся визнавати різанину в Сребрениці геноцидом. Зокрема, у липні 2012 року він заявляв, що «деякі серби» скоїли в цьому поселенні «серйозні військові злочини», пише «Lenta.ru».

У 2010 році парламент Сербії прийняв резолюцію, яка засуджує різанину в Сребрениці. Законодавці принесли співчуття родичам загиблих. У той же час, злочин, скоєний у 1995 році, в документі не називався геноцидом, хоча Міжнародний трибунал по колишній Югославії і Міжнародний суд ООН класифікували його саме так.

У липні 1995 року в ході військової операції боснійські серби захопили боснійський анклав Сребрениця і стратили майже все його чоловіче мирне населення. У результаті було вбито до 8 тисяч осіб, вік яких становив від 13 до 77 років. Відповідальним за скоєння різанини вважається Ратко Младіч, колишній начальник генерального штабу збройних сил Республіки Сербської. У 2011 році він був заарештований, його справа розглядається в Міжнародному трибуналі по колишній Югославії.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

432