Україна і Фінляндія будуть поглиблювати співробітництво в сільському господарстві. Про це вчора під час офіційної зустрічі домовилися перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Іван Бісюк і члени парламентської делегації Фінляндської Республіки. Зокрема, сторони обговорили можливості співпраці в рибній галузі, лісовому господарстві, а також у виробництві біопалива.

Вчорашня зустріч відбулася в рамках першого візиту в Україну представників фінського парламенту, зокрема, комітету з питань сільського господарства. У зв'язку з цим Бісюк висловив сподівання, що зустріч дасть черговий позитивний імпульс для розвитку двостороннього співробітництва між Україною та Фінляндією в аграрній сфері.

«Наші країни є надійними партнерами, але ми хотіли б посилити співпрацю. Зокрема, Україна зацікавлена ​​ у впровадженні інвестиційних проектів у сфері рибного господарства, зокрема, у сфері раковедення. Також Фінляндія має позитивний досвід сталого управління лісами, тому ми зацікавлені у спільній реалізації відповідного проекту технічної допомоги. Крім того, Україна зацікавлена ​​ в аналізі стану і перспектив провадження біодизеля, біоетанолу, біогазу та інших видів альтернативного палива та нетрадиційних джерел енергії, що існують у Фінляндії», - повідомив Бісюк.

Перший заступник голови відомства також додав, що Мінагрополітики України розглядає можливість розробки конкретної програми співробітництва у сфері лісового господарства між міністерствами, у створенні окремої робочої групи та підписанні меморандуму про відповідну співпрацю.

Бісюк зазначив, що у сфері альтернативної енергетики Україна зацікавлена ​​у залученні фінських інвестицій в розвиток альтернативних джерел палива та організації стажування українських фахівців з питання виробництва біодизеля і новітніх технологій у сфері енергозбереження.

Члени фінської делегації підтримали ініціативу України і висловили надію на реалізацію намічених планів.

Нагадаємо, що товарообіг сільськогосподарської продукції між Україною і Фінляндією за 2012 рік склав 15,7 мільйона доларів. За 3 місяці 2013 року товарообіг склав 3,3 мільйона доларів. Імпорт склав 2,9 мільйона доларів, а експорт - 0,4 мільйона.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

344