Вчора, 24 травня, на засіданні Кабінету Міністрів України схвалено проект Указу Президента України «Про Річну національну програму співробітництва Україна - НАТО», повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ.

Проект документу розроблено МЗС України з метою впорядкування нормативної бази відносин України з НАТО у відповідності із Законом України «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики України» у частині забезпечення позаблокового статусу нашої держави.

Планується, що даний Указ замінить Указ Президента України від 12 травня 2009 року «Про річну національну програму з підготовки України щодо набуття членства в Організації Північноатлантичного договору».

Прийняття Указу Президента України повинно спростити процедури, якими регулюється процес підготовки, введення в дію РНП та реалізація заходів щодо їх виконання. Зокрема, причетні органи влади зможуть вносити заходи з виконання РНП безпосередньо у свої відомчі плани діяльності. Таким чином, усувається необхідність для центральних органів виконавчої влади розробляти і затверджувати щорічні Плани заходів з виконання РНП на рівні Кабінету Міністрів України.

Визначення виконавців кожного тематичного блоку і конкретизація заходів з виконання РНП в планах діяльності державних органів буде гарантувати контроль за їхньою реалізацією та відображення у відомчих звітах виконання РНП, які будуть узагальнюватися Міністерством закордонних справ і подаватися через Кабінет Міністрів України до Адміністрації Президента України.

Схвалений проект Указу Президента України передбачає також подання проектів РНП на наступні роки, що передує плановому, а не до 1 лютого планового року, як це було в попередні роки. Це дозволить прискорити процес прийняття РНП та вдосконалити механізм реалізації конструктивного партнерства з Організацією Північноатлантичного договору з усіх питань, що становлять взаємний інтерес.

Як раніше повідомляв ForUm, країни-члени НАТО позитивно оцінили виконання Україною програми співпраці з Альянсом у 2012 році.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

437