Українська влада та керівництво німецької компанії RWE не згодні зі словами глави «Газпрому» Олексія Міллера про нібито незаконність реекспорту російського газу.

Як пише «Коммерсант-Украина», високопоставлене джерело в департаменті нафтової, газової та нафтопереробної промисловості українського Міненерго заявило, що «Нафтогаз» не порушує законодавства.

«У нас є договір з RWE, і ми купуємо газ у цієї компанії з митної території Угорщини та Польщі, - заявило джерело. - Тому з нашого боку все робиться законно. Якщо ж у «Газпрому» є претензії, він може розбиратися у суді з RWE».

У свою чергу, у RWE також запевнили, що поставки газу Україні повністю законні.

«Газ, який RWE почала поставляти «Нафтогазу» 1 листопада 2012 року за договором про закупівлю та постачання газу від 8 травня 2012 року, береться із наших європейських запасів, із різних джерел, - заявили у московському представництві компанії. - Якогось персонального постачальника для цих поставок немає. Оскільки подібні поставки відповідають нормам, ціни ми не розкриваємо».

Джерело у "Газпромі" пояснило, що газ дійсно проходить через газовимірювальну станцію на українсько-угорському кордоні, формально перетинає її і повертається назад.

«Але газовимірювальна станція на кордоні України не є точкою здачі газу за контрактом "Газпрому" і RWE, тому сировина у цей момент все ще належить «Газпрому». Таким чином, RWE і НАК «Нафтогаз України» виконують свопові операції. А їх необхідно погоджувати з «Газпромом», чого зроблено не було», - пояснило джерело в монополії. Відповідальність за це, на його думку, повинні нести як «Нафтогаз», так і RWE.

За словами джерела в Міненерго, імпорт газу в країну, згідно з балансом, повинен скласти 27 млрд кубометрів. Причому обсяг імпорту з боку Ostchem Дмитра Фірташа ще остаточно не затверджений і може досягти 8,1-10,5 млрд кубометрів за підсумками року. Ще близько 5 млрд кубометрів «Нафтогаз» планує закупити у RWE. Близько 1 млрд кубів до кінця року може імпортувати компанія LLC Ukranien Oil-Gas Compani, що входить до групи ВЕТЕК Сергія Курченка, яка купує газ у угорського трейдера Optenergy Kft.

Нагадаємо, раніше Міллер заявив, що серйозні європейські компанії не будуть брати участь у сумнівних оборудках щодо реверсних поставок газу в Україну.

Нагадаємо, 28 березня прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив про те, що Україна почала реверсні поставки газу з Європи через територію Угорщини.

30 березня Міллер заявив, що схеми, організовувані Україною з отримання газу в Європі, нагадують шахрайські.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

453