КНДР у черговий раз відкинула запропоновані Вашингтоном умови для початку переговорів щодо денуклеаризації Корейського півострова, повідомляє у вівторок з посиланням на центральну північнокорейську газету «Нодон Сінмун» агентство Рейтер.

Раніше представники американської адміністрації неодноразово заявляли про те, що готові почати переговори з Пхеньяном лише після того, як КНДР відмовиться від своїх ядерних амбіцій у військовій сфері. Зокрема, про це в ході свого азіатського турне в квітні заявляв держсекретар США Джон Керрі, повідомляє РІА «Новости».

«КНДР сяде за стіл переговорів з США, тільки якщо це буде діалог між країнами, які володіють ядерною зброєю, а не тиск однією стороною на іншу з метою змусити її відмовитися від ядерної зброї», - цитує Рейтер редакційну статтю північнокорейської газети.

У відповідь на статтю в газеті заступник держсекретаря США з питань міжнародної безпеки та політики нерозповсюдження Томас Кантріман у вівторок знову підтвердив агентству Рейтер позицію Вашингтона, яка зводиться до того, що «вимога Північної Кореї про визнання її як країни, яка володіє ядерною зброєю, є нереалістичною і неприйнятною».

Минулої середи, 17 квітня, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун знову заявив про те, що КНДР не отримає статусу ядерної держави, незважаючи на проведені нею ядерні та ракетні випробування, і закликав Пхеньян відмовитися від ядерних амбіцій. За словами Пан Гі Муна, Пхеньяну слід змінити курс і звернути увагу на гуманітарну ситуацію в країні.

Як раніше повідомляв ForUm, Південна Корея покликала КНДР за стіл переговорів.

КНДР оголосила себе ядерною державою у 2005 році, в 2006, в 2009 і 2013 роках провела підземні ядерні випробування, які викликали протести з боку міжнародного співтовариства. Рада Безпеки ООН прийняла резолюції з вимогою до КНДР припинити діяльність у ядерній сфері. Раніше у квітні влада КНДР оголосила про плани щодо відновлення робіт на підприємстві зі збагачення урану в Йонбені.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

444