Прокуратура німецького Штутгарта 24 квітня підтвердила початок розслідування відносно 93-річного Ганса Ліпшиця, який визнав, що на початку 1940-х працював у концентраційному таборі в Освенцімі, повідомляє «Lenta.ru» з посиланням на «BBC News».

За словами Ліпшиця, він не має ніякого стосунку до вчинення воєнних злочинів, оскільки був у концтаборі кухарем, а з ув'язненими ніяк не стикався.

Справа проти 93-річного співробітника концтабору була відновлена після засудження у травні 2011 року Івана Дем'янюка, який працював охоронцем у концтаборі Собібор. Тоді суд ухвалив, що, незважаючи на відсутність доказів участі у масових вбивствах, Дем'янюк заслуговує покарання.

Ґрунтуючись на цьому прецеденті, німецька прокуратура має намір переглянути низку справ, за якими колишні есесівці були виправдані за відсутністю доказів безпосередньої участі в убивствах.

Після завершення війни Ганс Ліпшиць емігрував із Німеччини до США, де прожив до 1983 року. Коли з'ясувалося, що при імміграції він приховав своє нацистське минуле, із США його видворили у ФРН. З 1983 року він жив у місті Аалені, про що було відомо владі. Раніше його не притягували до суду через відсутність доказів злочинної діяльності.

В Освенцімі в роки війни функціонував найбільший концентраційний табір, жертвами якого стали більше 1,3 мільйона осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253