Зернотрейдери можуть експортувати з України пшеницю до кінця поточного маркетингового року (МР, липень 2012 - червень 2013) у необмежених обсягах.

Як повідомив директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку Міністерства аграрної політики і продовольства Віталій Саблук, такі домовленості були досягнуті під час зустрічі учасників зернового ринку та профільного Міністерства в середу, 24 квітня, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Саблук зазначив, що Україна має достатньо ресурсів для безлімітного експорту пшениці. Крім того, ціна на неї на внутрішньому ринку досить стабільна, а стан посівів під новий урожай переважно добрий і задовільний.

За його словами, теоретично експорт пшениці до кінця поточного маркетингового року може скласти до 0,5 млн тонн.

Він уточнив, що поки домовленості документально не оформлені.

Як повідомлялося, днями міністр агрополітики та продовольства України Микола Присяжнюк заявив про можливе зняття будь-яких лімітів на експорт зерна з країни, які раніше були обумовлені з учасниками ринку. За його словами, на поточному тижні заплановано засідання робочої групи, на якому обговорюватиметься подальша доля зернового експорту.

На початку сезону Мінагропрод і зернотрейдери домовилися про гранично можливі обсяги експорту зерна в поточному маркетинговому році (МР, липень 2012 - червень 2013). Фактично експортери взяли на себе зобов'язання не вивозити зерно більше обумовлених обсягів. Для пшениці цей показник переглядався кілька разів. В даний час він становить 6,6 млн тонн.

Передбачалося, що після досягнення гранично можливого експорту держава має право вводити обмеження на вивезення зернових.

З початку поточного МГ і станом на 18 квітня експорт зерна склав більше 20,2 млн тонн, що на 19,6% більше, ніж за аналогічний період минулого сезону. Зокрема, країна поставила на зовнішні ринки 11,5 млн тонн кукурудзи, 6,3 млн тонн пшениці, понад 2 млн тонн ячменю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

511