Лідер Китаю Сі Цзіньпін тимчасово «розжалував» у званні всіх генералів і старших офіцерів армії, наказавши їм протягом двох тижнів нести службу як рядові солдати.

Несподіваний наказ усім офіцерам від підполковника і вище стати тимчасово рядовими є частиною кампанії з підйому бойового духу у військах.

Як вважають аналітики, своїм рішенням Сі Цзіньпін, який тільки в березні став главою КНР і головнокомандувачем збройних сил, намагається втілювати ідеї Мао Цзедуна у питаннях реформування армії.

Так, у 1958 році Мао сказав, що старші чини щорічно повинні протягом місяця служити рядовими. Таким чином він зміцнив контроль над збройними силами, а багато маршалів і генералів пішли на пенсію або залишили країну. З часів Мао тимчасове зниження статусу військового керівництва у Китаї не застосовувалося.

Користувачі соціальних мереж у Китаї вже задаються питанням, як звиклі до бенкетів воєначальники будуть справлятися з ранковою стройовою підготовкою, навчальними марш-кидками і чищенням казарм.

Втім, в указі не зазначається, наскільки тяжкою буде 15-денна служба у строю для генералів і офіцерів. Сказано лише, що на цей період офіцери і генерали повинні «жити, істи і служити» разом з рядовими, передає «ВВС».

«Вони повинні забезпечувати себе всім необхідним самі, а також платити за їжу. Вони не повинні приймати запрошення на бенкети, їздити на екскурсії, приймати подарунки або втручатися у розпорядок частини», - сказано у заяві китайського міністерства оборони.

Військовий експерт Ентоні Вонг Донг, який базується у Макао, вважає, що Сі Цзіньпін щирий у своєму бажанні реформувати армію.

«Відсутність дисципліни, корупція і прірва між офіцерами і солдатами стали звичайними явищами у китайській армії, що ставлять під загрозу її ефективність. Сі це усвідомлює і намагається вирішити цю проблему», - розповів він.

Крім того, на думку експертів, Сі Цзіньпін намагається продемонструвати, що він почувається досить впевнено на своєму посту і готовий показати свою владу армійським чинам – одній із найвпливовіших груп населення в країні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

250