У Європейському суді з прав людини заявили про готовність незабаром винести рішення за позовом екс-прем'єра України Юлії Тимошенко.

«Європейський суд з прав людини винесе рішення у справі «Тимошенко проти України» на публічних слуханнях у Страсбурзі у вівторок, 30 квітня, о 10:30», - сказано на офіційному сайті колишнього прем'єр-міністра з посиланням на заяву ЄСПЛ.

У повідомленні нагадується, що справа стосується скарги, пов'язаної із затриманням Тимошенко у так званій «газовій» справі, пише «ЛІГАБізнесІнформ».

Нагадаємо, Європейський суд з прав людини 28 серпня 2012 р. провів публічні слухання справи «Тимошенко проти України». Потім він продовжив свою роботу у справі в закритому режимі.

Захист екс-прем'єра звернувся до ЄСПЛ зі скаргою на незаконність її затримання 10 серпня 2011 р. Адвокати Тимошенко вважають, що в результаті рішень українських судів і влади були порушені положення Європейської конвенції з прав людини. Євросуд 14 грудня 2011 р. прийняв рішення про надання статусу пріоритетності скарги Тимошенко.

Пізніше скарга була доповнена фактами щодо побиття Тимошенко під час транспортування з Качанівської колонії до лікарні «Укрзалізниці», про оголошення нею голодування на знак протесту проти жорстокого поводження, а також щодо встановлення відеоспостереження в колонії та лікарні. Інтереси Тимошенко в Європейському суді захищають Сергій Власенко і Валентина Теличенко.

Захист екс-прем'єра вважає цілком імовірним, що при розгляді скарги на вирок у «газовій справі» ЄСПЛ може винести рішення, аналогічне тому, що було винесено за скаргою азербайджанського журналіста Фатуллаєва, тобто рішення, що прямо наказує звільнити Тимошенко.

Тимошенко була визнана винною в перевищенні влади (ст.365 КК України) при укладенні газових контрактів з Росією у 2009 році і засуджена до семи років ув'язнення. Отриманий нею тюремний термін означає, що правопорушення було особливо тяжким, що вступає в протиріччя з висновками Венеціанської комісії щодо її справи.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228