Ті, кому часто доводиться слідувати потягом з одного міста в інше, не з чуток знають, як важко часом дістається квиток у потрібному напрямку. Його придбання нагадує біг з перешкодами. Перш ніж отримаєш жадане місце у вагоні, змушений пройти кілька «рівнів».

Незважаючи на те, що на вокзальному комплексі «Київ-Пасажирський» функціонує 49 квиткових кас, у тому числі 4 каси повернення квитків і 1 каса різних зборів, біля них вишиковується така кількість бажаючих виїхати, що іноді доводиться проводити в черзі близько години. І добре, якщо вдасться купити проїзний в один підхід і прямо перед носом каса не зачиниться на перерву. Але ж буває і таке... Відстоявши одну чергу даремно, доводиться примикати до кінця нової колони, в якій мало кому цікаво, що ви вже чесно провели біля сусідньої каси чимало часу...

Звичайно, можна відправитися в одну з 75 функціонуючих по районах Києва договірних квиткових кас. Але варто врахувати, що там вартість квитка на 12,5 грн. вища. Як для одного, сума не надто відчутна. Але якщо їхати сім'єю і купувати квитки в обидва напрямки, то така дорога може влетіти в копієчку.

Як буває?

Особливо гостро питання купівлі залізничних квитків постає напередодні свят, коли, вистоявши чергу довжиною у вічність, чуєш від касира: «Квитків немає». Часто таку ж відповідь можна почути напередодні звичайних вихідних. Наприклад, щоб виїхати в п'ятницю з Києва до Донецька, Запоріжжя або до Львова, потрібно побувати на вокзалі за два-три тижні, а краще - за місяць до від'їзду. Інакше можна так і залишитися на пероні біля вагону і без квитка в кишені. Принаймні, без плацкартного. Адже більшість поспішає придбати квиток на більш зручні місця за прийнятною ціною. А пасажиропотік у дні масового виїзду збільшується майже вдвічі. Так, наприклад, у вівторок, 9 квітня, посадку на пасажирські потяги в Києві зробили майже 23 тисячі людей, а у п'ятницю, 12 квітня - 38700. Найбільш популярними у пасажирів залишаються західний напрямок (Львів, Івано-Франківськ, Ужгород), кримський напрямок, а також східний - Донецьк, Луганськ, Херсон, Харків.

Послугами ж «Інтерсіті +» пасажири користуватися особливо не поспішають, навіть при наявності в ньому вільних місць. Може, і хотілося б випробувати смак європейського комфорту, та ось тільки, по-перше, репутація у цих поїздів трохи підмочена, а по-друге, ціна не для всіх прийнятна. Скажімо, плацкартний квиток на звичайний поїзд коштує від 100 до 120 грн. У той час як виїхати на Hyundai в тому ж напрямку коштує в рази дорожче. Наприклад, квиток на місце 1-го класу обійдеться в 560 грн, а 2-го в 330 грн. Коли поїздка невідкладна, звичайно, вибору не залишається. Але про те, що вартість квитків все таки вносить у показники свої корективи, говорить і офіційна статистика. Майже за рік функціонування поїздів корейського виробництва їхніми послугами скористалися понад 1 млн осіб. З них 945 тис. осіб їздили у вагонах 2-го класу, і тільки понад 200 тис. осіб здійснили поїздку у вагонах 1-го класу. Всього ж за рік «Укрзалізниця» перевезла 485,3 млн пасажирів.

Незважаючи на те, що відомство рапортує про тенденції збільшення пасажиропотоку у швидкісних поїздах, він у них все таки нижче, ніж у звичайних. Так, наприклад, у середньому заповненість експресів львівського і донецького напрямків становить 35-40%, дніпропетровського - до 51%. Найбільш популярним зараз залишається харківський напрямок. «У середньому населеність цих поїздів становить близько 75-80%, а по четвергах і п'ятницях - до 100%», - розповідають у прес-службі «Укрзалізниці».

Передсвятковий ажіотаж

Що ж до прийдешніх травневих свят, то, як повідомляють у прес-центрі, на період маївки у внутрішньому сполученні передбачено 124 рейси і запропоновано понад 160 тис. місць, у міжнародному сполученні - 51 рейс і більше 52 тис. місць.

Проте, за інформацією «Укрзалізниці», виникає дефіцит квитків до Криму і на захід України (у Карпати). У зв'язку з цим на травневі та великодні свята були призначені 112 додаткових рейсів у складі додаткових поїздів формування українських залізниць. «Загальна пропозиція додаткових місць для перевезення пасажирів залізничним транспортом - близько 100 тис. місць. Крім того, по залізницях СНД призначено 45 рейсів - 20 додаткових поїздів. Більше рейсів додаткові поїзди здійснять у західному напрямку - 55, у кримському напрямі - 40 рейсів», - повідомили в прес-центрі.

Сказати з точністю про те, в якому напрямку залишилися вільні місця, досить складно. Адже інформація змінюється мало не щохвилини.

Так, наприклад, станом на 16:00 23 квітня не залишалося жодного квитка до Івано-Франківська на 30 квітня і 1 травня. На поїзд №217, який курсуватиме з Києва 29 квітня залишалося тільки 9 люксових місць і 23 купейних. А от на друге травня, якщо поквапитися, ще можна купити навіть плацкартні квитки.

Важко і з квитками до Львова. На 30 квітня квитки вже розхапали. Залишилися тільки 34 місця у вагонах люксового класу і 1 купейне місце на поїзд №191, який відправляється з Києва о 8:00. Також ще є 38 вільних місць 1-го класу на 29 квітня в поїзді «Інтерсіті +».

Не густо і з квитками в південному і східному напрямках. Наприклад, з Києва до Сімферополя 30 квітня потягом вже не виїхати. На 29 квітня ще залишилося кілька купейних місць у поїзді №503 і плацкартних у №529. На 1 травня в цьому напрямку залишилися місця класу люкс. А ось на 2 травня місць ще більш ніж достатньо, в тому числі і плацкартних.

У Донецькому напрямку пасажирам на 30 квітня і 1 травня можуть запропонувати тільки послуги «Інтерсіті +». Навіть на 29 квітня на звичайний 38-й поїзд залишився тільки 1 люксовий квиток.

На 2 травня зі столиці до Донецька поки є 38 плацкартних місць у поїзді №84 і 2 люксові в поїзді №38. Ті, кому ці квитки не дістануться, зможуть виїхати експресом. На нього поки є квитки як 1-го, так і 2-го класів.

Коли стане простіше?

Судячи зі статистики, сьогодні у потрібному напрямку вдається виїхати далеко не всім. У Міністерстві інфраструктури кивають на зношеність парку поїздів. Так, під час однієї з прес-конференцій міністр інфраструктури України Володимир Козак зазначав, що існує необхідність оновлення пасажирського парку «Укрзалізниці», який, за його словами, зношений на 70%.

«Для того щоб нормально експлуатувати наші поїзди, необхідно мати близько 5 тисяч пасажирських вагонів з урахуванням літніх перевезень. У нас на сьогоднішній день з кондиціонуванням трохи більше 1 тисячі вагонів, всі решта випущені у 70-80-х роках, коли вважалося, що кондиціонери не потрібні. Тому нам необхідна маса нових сучасних поїздів», - зазначив міністр.

У свою чергу в «Укрзалізниці» запевнили, що згідно з Національним планом дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» за кошти державного бюджету планується придбання 248 пасажирських вагонів, з них 200 - купейного типу, 41 - для перевезення осіб з обмеженими можливостями, і 7 - для перевезення засуджених. Крім того, в нинішньому році планується відремонтувати 3455 пасажирських вагонів. Обійдеться такий ремонт у 566 388 гривень.

Як це відіб'ється на якості послуг і коли все таки стане простіше придбати квиток на потяг - питання, відповідь на яке дасть лише час. Оцінка ж - за пасажирами. А поки що єдина порада: постарайтеся придбати квиток заздалегідь, щоб не залишитися «за бортом».

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1135