Український уряд розраховує, що заявка Києва на участь у Митному союзі (МС) у статусі спостерігача буде прийнята 29 травня на засіданні глав держав МС. Про це газеті «Комерсант-Україна» повідомив урядовий уповноважений з питань співпраці з РФ, країнами СНД і ЄврАзЕС Валерій Мунтіян.

Він уточнив, що проект меморандуму про присвоєння Україні статусу спостерігача при ЄЕК Київ направив членам МС, до якого входять Росія, Білорусь і Казахстан, минулого тижня. «У меморандумі два ключові пункти: про статус України як спостерігача в Митному союзі, а також про участь нашого представника у всіх засіданнях комісій МС», - пояснив Мунтіян.

За його словами, остаточне рішення ще не прийнято, але «українська редакція меморандуму була взята за основу і зараз знаходиться в роботі». «Ми розраховуємо, що таке рішення буде прийнято 29 травня на засіданні глав держав-членів МС. Однак для цього проект меморандуму повинен пройти обговорення в урядах країн цього союзу, переданий нам і в разі нашої згоди з внесеними до нього правками переданий на розгляд Євразійській економічній комісії», - уточнив чиновник.

Нагадаємо, 23 квітня прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що Україна домовилася з МС про статус спостерігача в цій організації.

Проте пізніше заступник голови Мінекономрозвитку РФ Олексій Лихачов пояснив, що остаточного рішення про наділення України статусом спостерігача в Євразійській економічній комісії (ЄЕК), яка є наднаціональним регулюючим органом Митного союзу, ще не прийнято, переговори тривають. При цьому Лихачов у березні роз'яснював, що статусу спостерігача в Митному союзі взагалі не існує - є статус спостерігача при ЄЕК.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

355