Transparency International в Україні спільно з коаліцією громадських організацій оцінила виконання Державної програми щодо запобігання і протидії корупції на 2011-2015 рр. у 2,7 бали з 5 можливих.

Як пише газета «Капітал», програма визнана виконаною тільки наполовину від плану.
Transparency International зазначила, що документ розроблявся і приймався чиновниками в закритому режимі, без будь-якого обговорення з громадськістю. При цьому у грудні 2012 року Міністерство юстиції розробило пакет змін до цієї держпрограми, але доступними для громадськості вони також не стали.

Зі 120 затверджених програмою заходів, на виконання яких заплановано виділити 820 млн грн, на сьогоднішній день фінансуються тільки 8, при цьому більшість з них не стосуються боротьби з корупцією. Програма вказує виконавцем багатьох завдань відомства, яких не існує. Терміни виконання багатьох завдань вже минули, а відносно них ще не починалися дії.

За словами члена парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Миколи Джиги (Партія регіонів), проблема в реалізації програми пов'язана з ліквідацією 7 лютого 2011 р. посади урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики, а для ефективного її виконання необхідно створити координаційний комітет, який об'єднає зусилля всіх відомств для виконання національної антикорупційної стратегії.

«Статистикою затримання хабарників корупцію не перемогти, в неї потрапляє менше 1% від усього, що відбувається. Потрібен надоргани з координації, а також детінізація економіки», - заявив «Капіталу» Джига.

Нагадаємо, 16 квітня Міністерство юстиції оприлюднило звіт про результати заходів щодо запобігання і протидії корупції у 2012 році. За підрахунками міністерства, збитки від корупції були скорочені на 15% і склали 577,8 млн грн. Роком раніше ця цифра досягла 680 млн грн.
 
Кількість направлених до суду кримінальних справ, що стосуються корупційних злочинів, збільшилася на 694: якщо у 2011 році компетентні органи направили до суду 2046 справ, то у 2012 році - 2740.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

367