В Україні актуальна проблема досудового врегулювання спорів. Про це заступник директора, начальник управління правового забезпечення ринку банківських послуг та законодавчої ініціативи Нацбанку України Ірина Саченко заявила на круглому столі, передає кореспондент ForUm`у.

Тому, за словами фінансиста, на минулій сесії Верховної Ради було подано 2 законопроекти щодо захисту прав позичальників і споживачів, але вони не були прийняті. «І все таки, зараз розробляється національний план захисту споживачів, що передбачає низку змін у законодавчій базі», - сказала вона.
І додала, що НБУ приділяє багато уваги підвищенню споживчої грамотності населення, прагне навчити його правильному розумінню відносин з банком, уважного вивчення договорів - і в той же час культурі виконання зобов'язань перед кредитором. «А то у нас в країні не заплатити кредит або податки вважається природним», - нарекла банкір.

Вона акцентувала, що державним регуляторам важливо забезпечити баланс між інтересами кредиторів і позичальників.

«Якщо ж ми хочемо побудувати правову державу, то самі повинні діяти в правовому полі, і засобів впливу на суди не так вже багато. Серед реальних механізмів - використання можливостей Вищої ради юстиції, яка має право робити висновки з неправомірним судовим рішенням. Також доцільне регулярне прийняття узагальнюючих роз'яснень. Банківське законодавство у нас досить розвинене і непогане, і якби воно виконувалося, було б набагато краще», - сказала фахівець.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229