Ситуація із захистом прав власності в Україні складна. Про це виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Ганна Дерев'янко заявила під час круглого столу, передає кореспондент ForUm'у.

За словами економіста, це підтверджується і практикою захисту прав інвесторів, і позиціями країни у світових рейтингах - Transparency International, Doing Business (Світового банку) та ін. «Інвестори скаржаться на 3 головні проблеми, перша - це практична складність виграти суперечку або суд навіть при законності претензій, друга - труднощі з виконанням судових рішень (не виконується до 70%, третя - постійне використання судів для незаконних операцій і дій», - сказала експерт.

Так, офіційна інформація свідчить, продовжила вона, що у 2012 р. у вітчизняних судах перебувало майже 150 тис. податкових спорів. «Рішення ухвалені щодо 86 тис. справ, і у 88% випадків - на користь податківців. Втім, для підприємців ситуація потроху поліпшується: у 2011 Податкова виграла майже 95% судових суперечок. Для порівняння, у Німеччині в 2010 р. зафіксовано 3,7 млн ​​скарг на фіскальні органи, і в 71% перемогли платники податків. А в Росії близько 80% рішень податкових органів оскаржуються до вищестоящої інстанції в досудовому порядку, і 42% скарг задовольняється. При цьому торік податківці РФ виграли 57% судових податкових спорів», - підкреслила фахівець.
 
Вона вважає, що для зміни ситуації потрібно впроваджувати верховенство права і будувати ефективний державний апарат. «У цьому ж контексті Президент підтримав створення інституту бізнес-омбудсмена. Щоб зробити даний інститут ефективним, потрібно чітко прописати механізм його роботи в рамках існуючої системи захисту інтересів бізнесу. У світі вже є подібна практика: так, у США це уповноважений президентом орган для захисту інтересів малого та середнього бізнесу, він створений у 1953 р. і щорічно розглядає майже 400 скарг. У Грузії інститут бізнес-омбудсмена успішно працює з 2011 р.», - повідомляє Дерев'янко.

Член Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек зазначив, що подібний досвід є і в нашій країні. «У 1997-99 рр.. у складі такого органу було по 10 суддів від України та країн Заходу. Ця структура не повинна нікому підкорятися і бути незалежною, але може працювати при Президентові або раді з питань інвестицій. Органи влади мали право захищати своїх інтереси, однак рішення арбітражного журі були обов'язковими для влади - це важлива умова ефективності бізнес-омбудсмена», - акцентував фінансист.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

237