Міністерство закордонних справ Індії 23 квітня розповсюдило заяву, в якій висловило протест проти розміщення поста Китайської народно-визвольної армії на спірній території в Гімалаях, повідомляє Agence France-Presse.

Делі зажадав негайно повернути китайських солдатів і офіцерів (приблизно півтора десятка чоловік) до місця постійної дислокації і відновити статус-кво, що існував до перекидання військовослужбовців у спірний район.

Інцидент стався 15 квітня в місцевості, іменованій індійцями Ладакх (північний схід штату Джамму і Кашмір). Віддалений гірський район фактично розділений між Індією і Китаєм. Суворої лінії державного кордону в умовах високогірних льодовиків там не прокладено. Делі, проте, звинувачує Пекін у встановленні поста «на індійській стороні спірного кордону», повідомляє NDTV.

Китай у відповідь стверджує, що його військовослужбовці не вторгалися на індійську територію. Офіційний представник МЗС цієї країни заявив: «Наші війська патрулюють на китайській стороні Лінії фактичного розмежування. Вони ніколи її не перетинали».

За заявами індійської сторони, китайці відмовляються навіть обговорювати ситуацію, що створилася, не бачачи в ній ніякої проблеми. У цих умовах Делі пообіцяв зробити «все необхідне для захисту індійських інтересів». За півкілометра від китайського поста індійці вже обладнали свій, пише «Lenta.ru».

Китай оспорює території не тільки в Індії, а й у інших своїх сусідів, зокрема, у Японії. Так, 23 квітня до спірних островів Сенкаку (китайська назва Дяоюйтай, тайванська - Тяоютай) підійшли кораблі військово-морських сил Китаю, що викликало протести з боку Токіо.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

271