Генеральний прокурор Віктор Пшонка не виключає доставку екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко на судове засідання у справі про зловживання корпорації ЄЕСУ в примусовому порядку. Про це він заявив під час брифінгу в Одесі.

«Тимошенко має бути представлена ​​перед судом, тому в частині її хвороби є висновок судово-медичної експертизи про те, що вона може співпрацювати і зі слідством, і з судом. Може постати перед слідством і судом. Є висновок кваліфікованої авторитетної комісії Міністерства охорони здоров'я, де чітко написано, що курс лікування вона пройшла і підлягає виписці. Тому настане час і не виключено, що державні обвинувачі поставлять питання перед судом, а суд потім зобов'язаний буде винести рішення «так» чи «ні» в частині того, щоб Тимошенко доставили до суду. І вона стане учасником судового процесу», - сказав Пшонка, повідомляє «УНІАН».

Також він зазначив, що навіть якщо Тимошенко не буде доставлена ​​до суду, судове рішення буде прийнято.

«Воно буде. Не сьогодні, так завтра, не завтра, так післязавтра. Це закони України і такі ж закони діють у всьому світі. У всій цивілізованій Європі. Чому Тимошенко вважає, що їй одній надано право ігнорувати рішення судів, не бути на розгляді? Вона каже, що необґрунтовано до неї пред'явлена ​​вимога. Будь ласка, висловлюйтеся і захищайтеся в суді. А слідство вважає, що вона шахрайським шляхом ухилялася від податків. Якщо вона не хоче гласності в суді, щоб там звучали явні приклади цих її шахрайських дій у частині ухилення від податків, це зрозуміло», - підкреслив генпрокурор.

Крім того, він стверджує, що розслідування справ відносно Тимошенко у стадії завершення, і всі вони будуть направлені до суду.

Нагадаємо, у жовтні 2011 року Служба безпеки України порушила проти екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко кримінальну справу за переведення боргів корпорації ЄЕСУ на бюджет України.

За інформацією прес-центру СБУ, Тимошенко «звинувачується в організації ухилення від сплати податків на загальну суму понад 4,7 млн ​​грн, розкраданні і замаху на розкрадання бюджетних коштів шляхом незаконного відшкодування понад 25 млн грн податку на додану вартість, службовій підробці та в ухиленні від сплати 681 тис. грн прибуткового податку. Методом розкрадання бюджетних коштів було впровадження корпорацією ЄЕСУ фінансової схеми приховування валютної виручки з використанням підконтрольних офшорних компаній».

Тимошенко у 1995-1997 рр.. очолювала корпорацію ЄЕСУ.

У той же час захист наполягає, що справа Тимошенко щодо діяльності ЄЕСУ була закрита у 2005 році законно, і це підтвердив Верховний Суд України.

19 вересня 2012 р. Господарський суд Києва задовольнив позов міноборони Росії у справі щодо боргу ЄЕСУ. Суд зобов'язав Кабмін повернути Міноборони РФ 3,1 млрд грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

238